Hawaiil võib olla tekkimas uus vulkaan (2)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe nr 8 Kilauea vulkaani jalamil.
Lõhe nr 8 Kilauea vulkaani jalamil. Foto: Joseph Anthony/Caters News / Scanpix

Aastakümneid pursanud Kilauea vulkaani servadesse murdusid maikuu maavärinatega senisest avaramad lõhed, mis on viinud uue vulkaanikoonuse tekkimiseni.

Kilauea vulkaan piirneb loodest hiiglasliku Mauna Loa vulkaaniga, kagu suunal vajub tulemägi aga ookeanisse. Reeglina purskab vulkaan tipus olevast kraatrist, kuid kevadel aset leidnud maavärinate mõjul murdusid põhikraatrist itta jäävasse mäekülge lõhed, millest hakkas omakorda laavat purskama, kirjutab planetoloog David Rothery The Conversationis.

USA geoloogiateenistuse andmetel on uusi purskavaid lõhesid kokku 23. Mai lõpuks oli selge, et neist kaheksas hakkab teiste üle domineerima ning purskama ka siis, kui teised pigem rahunevad. Juuni keskpaigaks oli tekkinud vulkaanikoonus juba 60 meetri kõrgune. Kui mõni suurema vulkaani purse seda nüüd omakorda ära ei pühi ja purskamine jätkub, võib oodata pisikese tulemäe edasistki kasvamist.

Vulkaane uurivate teadlaste jaoks ei tähenda uus purskav pinnavorm aga kohe uut vulkaani, kuna tehniliselt on tegemist siiski sama vulkaanilõõri uue haruga, mida teaduslikus keeles nimetatakse koguni parasiitkoonuseks. Samalaadseid alamkoonuseid on Kilauea jalamil teisigi. Samas ei ole keegi ametlikult defineerinud, kui kaugel kaks lõõri üksteisest olema peaks, et neid eraldiseisvateks lugeda – põhimõtteliselt saaks kaitsta ka seisukohta, et Kilauea on vaid Mauna Loa parasiitkraater.

Vähemalt praeguse seisuga uut koonust seega veel eraldiseisvaks vulkaaniks ei loeta, kuid kui see edasi kasvab, ei saa seda ka lõpuni välistada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles