EL algatas seoses ülemkohtu reformiga Poola suhtes menetluse (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
25. juunil protesteeriti Varssavis vastuolulise ülemkohtu reformi vastu.
25. juunil protesteeriti Varssavis vastuolulise ülemkohtu reformi vastu. Foto: Jaap Arriens / Jaap Arriens/Sipa USA / Scanpix

Euroopa Liit algatas täna seoses Poola vastuolulise ülemkohtu reformiga Poola suhtes õigusliku menetluse.

«Arvestades edusammude puudumist ning ülemkohtu kohtunike uue erruminekukorra kohest jõustamist otsustas komisjon algatada täna menetluse,» ütles Euroopa Komisjoni kõneisik Margaritis Schinas ajakirjanikele.

Komisjoni hinnangul õõnestab otsus alandada ülemkohtu kohtuniku kohustuslikku pensionile jäämise iga 70-lt 65-le eluaastale kohtuvõimu sõltumatust ja rikub Poola kohustusi vastavalt EL-i seadustele.

Komisjon on pidanud Varssaviga kõnelusi mitme kohtureformi üle, mis Euroopa Liidu hinnangul ohustavad Poola õigusriiki, kuid komisjon leidis, et ülemkohtu teema vajab kiiret tegutsemist.

«Kuigi Poola ülemkohtu seadust on juba arutatud õigusriigi dialoogi kontekstis komisjoni ja Poola võimude vahel, ei ole sellega piisavalt tegeldud,» ütles Schinas.

Poola võimuerakonna Seadus ja Õiglus (PiS) valitsus on surunud läbi vastuolulised kohtureformid, mis muu hulgas näevad ette, et ülemkohtu kohtunike vanuse ülempiir langeb 70-lt 65-le.

Vastuoluline ülemkohtu reform peaks jõustuma homme ja tähendaks seda, et kolmandik kohtunikest sunnitakse ennetähtaegselt ametist lahkuma.

Eelmisel nädalal toimus Varssavis reformivastane protest, mille raames kutsuti Euroopa Liitu üles Poola ülemkohust kaitsma.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles