Austria lubas Saksamaa kokkuleppe järel astuda samme oma piiride kaitseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel (vasakul) ja Austria kantsler Sebastian Kurz.
Saksamaa kantsler Angela Merkel (vasakul) ja Austria kantsler Sebastian Kurz. Foto: Francois Lenoir / Reuters / Scanpix

Austria valitsus hoiatas täna, et võib rakendada meetmeid oma piiride kaitsmiseks seoses Saksamaa plaaniga piirata migrantide sissepääsu riiki.

Saksa kantsleri Angela Merkeli Kristlik Demokraatlik Liit (CDU) ja selle sõsarpartei Kristlik-Sotsiaalne Liit (CSU) jõudsid eile õhtul Merkeli ja CSU liidri Horst Seehoferi kriisikõnelustel rändeküsimustes kokkuleppele, millega lahendati valitsuse püsimist ohustanud erimeelsus.

Kui kokkuleppe kiidab heaks ka Saksa võimuliidu kolmas osapool Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD) ja sellest saab valitsuse positsioon, «oleme kohustatud rakendama meetmeid sellest tuleneva ebasoodsa olukorra vältimiseks Austriale ja selle rahvale», teatas Austria valitsus avalduses.

CDU ja CSU kokkulepe hõlmab ka ettepanekut saata Austriasse tagasi Saksamaale saabuvad asüülitaotlejad, keda ei ole võimalik saata tagasi esimesse Euroopa Liidu riiki, kuhu nad saabusid, ning Saksa-Austria piirile transiidikeskuste loomise ideed.

Kantsler Sebastian Kurz, asekantsler Heinz-Christian Strache ja siseminister Herbert Kickl teatasid ühisavalduses, et Saksa kriisikokkulepe viitab sellele, et Saksa valitsus tahab rakendada rändevoogude ohjeldamiseks riiklikke meetmeid.

«Ootame nüüd Saksa positsiooni kiiret selgitamist föderaaltasandil,» seisis avalduses. «Saksamaa kaalutlused tõestavad taas kord Euroopa välispiiride ühiskaitse tähtsust.» 

Austria valitsus lisas, et on valmis rakendama meetmeid oma lõunapiiride kaitseks Itaalia ja Sloveeniaga. Kui Austria peaks blokeerima asüülitaotlejate edasiliikumise oma lõunapiiril, võib see kaasa tuua doominoefeketi Euroopas.

CSU eesotsas Seehoferiga survestas Merkelit mitu nädalat nõustuma erakonna kavaga hakata Saksa piirilt tagasi saatma teistes riikides registreeritud varjupaigataotlejaid või leidma Euroopa Liidu riikidega lahendusi, mis annaksid sisuliselt sama välja. Erakond ja Seehofer tahtsid Merkelilt vastust 1. juuli keskööks.

Angela Merkel (paremal) ja Horst Seehofer.
Angela Merkel (paremal) ja Horst Seehofer. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP / Scanpix

Neljapäeval ja reedel toimunud Euroopa Ülemkogul suutis Merkel jõuda teiste riikide liidritega kokkuleppele uues rändekavas ning sai mitmelt riigilt lubaduse, et nad hakkavad Saksamaalt tagasi võtma nende riikides registreeritud varjupaigataotlejaid.

CSU juhtkond kogunes pühapäeval olukorda arutama ning kohtumisel osalenud allikad ütlesid, et Merkeli sõlmitud rändelepped Seehoferit ei rahuldanud.

Kurz esitab täna Strasbourgis Euroopa Parlamendile Austria eesistumise prioriteedid Euroopa Liidus. Austria alustas pooleaastast Euroopa Liidu Nõukogu eesistumist pühapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles