Feministist Kanada peaministrit süüdistatakse käperdamises (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justin Trudeau.
Justin Trudeau. Foto: Geoff Robins / The Canadian Press/PA Images/Scanpix

End feministiks nimetav Kanada peaminister Justin Trudeau on sattunud ahistamisskandaali keskmesse. Nüüdseks on Trudeau andnud avaliku vastuse süüdistustele, mis pärinevad 18 aasta tagusest ajast.

Trudeaud süüdistatakse 18 aastat tagasi toimunud festivalil ühe ajakirjaniku käperdamises. Enda sõnul ei mäleta Trudeau, et sel päeval oleks aset leidnud mõni «negatiivne vahejuhtum». See süüdistus on Kanadas viimastel päevadel poliitilist diskussiooni domineerinud.  

Väidetava ahistamise ajal oli Trudeau 28-aastane õpetaja, kes osales ühe õlletootja poolt toetatud muusikafestivalil Kanada Briti Columbia provintsis. Festivalil koguti raha lumelaviinide vastu suunatud turvameetmete parandamiseks. Lumelaviinide näol on Trudeau jaoks tegu tundliku teemaga, sest tema vend Michel hukkus laviini tagajärjel 1998. aastal.

Mõni päev pärast üritust ilmus kohalikus väljaandes Creston Valley Advance lugu, milles süüdistati praegust peaministrit ühe anonüümseks jääda soovinud ajakirjaniku käperdamises ja ebasündsas katsumises. Naisreporter täitis festivalil tööülesandeid ja kajastas toimunut.

Justin Trudeau.
Justin Trudeau. Foto: Chris Young / The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Kuigi ajaleht ei rääkinud detailselt sellest, mis juhtus, väitis naine, et tundis end solvatuna. Samuti olevat Trudeau oma käitumise eest veidral moel vabandust palunud: «Vabandust. Kui ma oleks teadnud, et sa töötad riikliku ajalehe jaoks, siis poleks ma nii otsekohene olnud.»

Pühapäeval küsiti Trudeault esmakordselt tema peaministrikarjääri jooksul süüdistuste kohta. «Mäletan seda päeva Crestonis hästi,» sõnas ta. «Mul oli hea päev. Ma ei mäleta sellest päevast ühtegi negatiivset vahejuhtumit,» ütles peaminister.

Kohaliku ajalehe toonane omanik Valerie Bourne ütles CBC-le, et mäletab seda, kuidas tema alluvuses töötanud reporter oli pärast vahejuhtumit häiritud. «Mina mäletan, et ta tuli minu juurde, sest tundis end kehvasti,» lausus ta.

Bourne'i sõnul olevat ajakirjanik Trudeauga vahejuhtumi ajal parasjagu rääkinud ja tegu oli hetkelise puudutusega. «Ma ei nimetaks seda seksuaalseks rünnakuks,» selgitas Bourne.  «Talle (reporterile) ei meeldinud see, mis juhtus. Ta polnud kindel, kuidas sellega edasi tegeleda, sest loomulikult räägime me kellestki, kes oli kanadalastele hästi tuntud.» 

Trudeau oli sel ajal tuntud eelkõige oma päritolu tõttu. Tema isa Pierre Trudeau oli pikaaegne Kanada peaminister, kes oli ametis aastatel 1968–1979 ja 1980–1984.

Kohaliku lehe toonane peatoimetaja Brian Bell usub enda sõnul ajakirjanikku, aga tema sõnul polnud reporter juhtumist traumeeritud. Sellest hoolimata oli peatoimetaja hinnangul tegu ebasündsa puudutusega, mida reporter ei soovinud.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles