Poola ülemkohtu eesistuja ilmus uuest seadusest hoolimata tööle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestijad Ülemkohtu hoone ees Varssavis.
Protestijad Ülemkohtu hoone ees Varssavis. Foto: Agencja Gazeta / Reuters / Scanpix

Poola ülemkohtu eesistuja Małgorzata Gersdorf ilmus täna Varssavis asuvasse ülemkohtu hoonesse tööle, trotsides nõnda eile jõustunud seadust, mille kohaselt on ta erru saadetud.

«Ma ei tegele poliitikaga. Ma teen seda selleks, et kaitsta õigusriiki ja rääkida tõtt selle kohta, kust läheb põhiseaduse ja põhiseaduse rikkumise vaheline piir,» sõnas Gersdorf ajakirjanikele.

Ülemkohtu hoone juurde olid täna hommikul õigusriigile ja Gersdorfile toetust avaldama kogunenud ka meeleavaldajad. 

Eile ütles ülemkohtu eesistuja, et ei lähe erru, sest põhiseadus annab talle 2020. aastani kestva kuueaastase ametiaja.

Poola võimuerakonna Seadus ja Õiglus (PiS) läbi surutud uus kohustuslik pensioniiga jõustus eile ja tähendab seda, et rohkem kui kolmandik ülemkohtu 73 kohtunikust peaks ennetähtaegselt ametist lahkuma. Reformi keskmes on ülemkohtu kohtunike vanuse ülempiiri langetamine 70 eluaastalt 65-le. Gersdorf on praegu 65-aastane.

Poola presidendi kantselei teatas eile, et ülemkohtu eesistuja läheb reformi jõustumise järel alates tänasest pensionile. Presidendi kantselei peab alates tänasest ülemkohtu eesistujaks Józef Iwulskit.

Euroopa Liit käivitas üleeile seoses kohtureformiga Poola suhtes õigusliku menetluse. Kriitikud on reformi nimetanud põhiseaduse vastaseks.

Euroopa Komisjon on öelnud, et kohtunike pensioniea langetamine õõnestab kohtuvõimu sõltumatust ning rikub Poola kohustusi Euroopa Liidu seaduste ees.

Poolal on komisjonile vastamiseks aega üks kuu. Tegemist on esimese etapiga protseduuris, mis võib jõuda bloki kõrgeimasse, Euroopa Kohtusse.

Kuid PiS-i valitsus on keeldunud taganemast, kinnitades muutuste vajalikkust võitlemaks korruptsiooniga ja uuendamaks kommunismiaegset kohtusüsteemi.

Ülemkohtu hoone ette Varssavis on täna kogunenud tuhandeid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles