«Aidake! Nad saadetakse Eestist välja»: Schengeni viisaga Armeenia kodanikele jäi Eesti piir suletuks (9)

rus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lennujaam.
Tallinna lennujaam. Foto: Erik Prozes / Postimees

Eestisse sugulastele külla tulnud ning mitmeid teisi riiki külastada kavatsenud kahe Armeenia naise teekond katkes Tallinna lennujaama piiritsoonis ning lähiajal saadetakse nad riigist välja.

«Minu tädisid ei lastud Eestisse,» rääkis portaali Rus.Postimees poole pöördunud Igor. «Nad saabusid siia minu ema kutse alusel. Nad pidid peatuma meie juures. Nad kavatsesid käia ära Soomes, võib olla Lätis ning pärast tahtsid minna Pariisi, kuid lennujaamas peeti nad kinni.»

Üks tädidest, Susanna, ütles, et ta ei mõista, mis põhjusel teda ja õde Eestisse ei lubatud: «Meie pagas lendas otse Jerevanist, aga meie tulime läbi Moskva. Väljusime lennukist ja läksime passikontrolli, kuid siis tuldi meie juurde ning tehti ettepanek minna eraldi ruumi.»

Susanna sõnul küsitleti teda ja õde eraldi: «Küsiti, mis plaanid meil Eestis on. Selgitasin, et tulime sugulaste juurde. Edasi tahame uurida võimalusi ning sõita nendesse riikidesse, mis asuvad lähedal. Kuid nemad teatasid, et avastasid meie kohvritest piletid Pariisi ja tahavad teada, miks me midagi ei öelnud kavatsusest sõita Prantsusmaale. Meie selgitasime, et Pariisi-sõit on planeeritud 16. juulile, aga meie rääkisime lähima aja plaanidest Eestis.»

Susanna on veendunud, et mingit põhjust teda ja õde Eestisse mitte lasta piirivalvuritel polnud: «Oleme siin käinud palju kordi. Neil on kogu informatsioon meie kohta, kuid millegipärast just nüüd nad ei usu meid ega lase neutraaltsoonist kaugemale. Enamgi veel, me isegi ei tea, millal ja kuhu meid edasi saadetakse. Öeldi, et oodake ja me ootamegi juba mitu tundi.»

Susanna sõnul said nad viisa Eestist tulnud küllakutse alusel, kuid Leedu 

saatkonnast, mis teenindab kõiki Balti riike: «Jerevanis ei ole Eesti saatkonda või konsulaati.» Tõepoolest, välisministeeriumi teatel asub Armeenias ainult Eesti aukonsul, kes viisaküsimustega ei tegele. Schengeni viisasid on armeenlannad saanud sealt korduvalt, kuid mingeid probleeme Euroopasse pääsemisega neil siis polnud.

«Aidake. Nad saadetakse Eestist välja,» nuttis telefonitoru teises otsas naine, kes oli sugulastele kutse saatnud ning isiklikult lennujaama vastu läinud. Kuid oma sugulasi ei õnnestunudki tal vastu võtta.

Rus.Postimees pöördus politsei- ja piirivalveameti poole küsimustega, soovides muu hulgas teada saada, miks ootavad Eestisse mitte lubatud inimesed juba viis tundi ilma dokumentideta lennujaama vabatsoonis – ära võetud dokumente pole tagastatud. Samuti pole teatatud, millal ja kuhu nad saadetakse. Naised on pärit Jerevanist, kuid tulid Moskva kaudu.

Olukorda selgitas Tallinna lennujaama piiripunkti ülem Raavo Järva: « Sel korral väljastati sisenemiskeeld seetõttu, et nende väidetav reisieesmärk ei vasta tegelikule eesmärgile, miks nad Eestisse tulid. Kuna tegu on delikaatsete andmetega, siis kolmandatele osapooltele ei saa rohkem infot anda.

Järva selgitas, et lennunduseeskirja järgi tagastatakse sisenemiskeelu saanud inimestele reisidokumendid vahetult enne tagasilendu. «Sisenemiskeelu saanud inimesed lennutatakse tagasi sihtpunkti, kus nad reisi alustasid ning seda tehakse esimesel võimaluse. Väga suure tõenäosusega juhtub see veel täna.»

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles