Prantslanna teel IMFi tippu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christine Lagarde.
Christine Lagarde. Foto: Internet

Diplomaatide sõnutsi sai Prantsuse rahandusminister Christine Lagarde G8 tippkohtumiselt tugeva tõuke IMFi tipu suunas.


Midagi uut rikkad riigid äsjalõppenud konverentsil ametlikult välja ei öelnud. Tegemist on teadliku strateegiaga: mitte jätta arengumaadele muljet, et prantslannat neile IMFi juhina vägisi peale surutakse.

Vene president Dmitri Medvedev tunnistas aga pärast tippkohtumist, et kuigi ametlikke kandidaate on kaks, «valitseb selles asjas üldiselt üksmeel». Eraviisiliselt olid Euroopa diplomaadid seda meelt, et Lagarde’i koht Rahvusvahelise Valuutafondi pealikuna on sisuliselt otsustatud. Üks neist ütles nii: «Lahinguväljal on üks soldat.»

Avalikkusele kinnitati Deauville’is seda, mida varemgi on rõhutatud. Prantsusmaa, Suurbritannia ja Itaalia toetavad kindlalt Lagarde’i. USA ja Kanada kinnitavad, et nii Mehhiko keskpanga president Agustín Carstens kui Lagarde on andekad ja kõrgesti kvalifitseeritud kandidaadid. Jaapan on palunud, et võimekas isik valitaks välja läbipaistva protsessi käigus.

USA välisminister Hillary Clinton astus aga neljapäeva õhtul sammukese Lagarde’i leeri suunas, öeldes, et «kui mitteametlikult rääkida, siis me tervitame kvalifitseeritud ja kogenud naiste tõusu selliste oluliste organisatsioonide nagu IMF juhtideks».

Briti peaminister David Cameron ütles: «Kõik ütlevad, et ta sobib selleks ametiks. Nii palju, kui mina inimestega rääkisin, olid kõik igati Lagarde’i poolt.»

Reedel sai Lagarde ka Lõuna-Korea toetuse osaliseks. Sealne rahandusminister Yoon Jeung-hyun ütles, et «Lagarde on väga tugev kandidaat, kellest saaks hea tegevjuht».

Kuigi paljud arenevate majanduste juhid on turris selle peale, et valik näib olevat tehtud juba enne 10. juunit, mis on ametlik kandidaatide esitamise tähtaeg, pani Jeung-hyun neile südamele mitte seista Lagarde’ile vastu lihtsalt seetõttu, et ta on Euroopast.

Lõuna-Korea soosingut peetakse sümboolselt väga tähtsaks, kuna üldiselt on Soul olnud üks USA ja Euroopa IMFis domineerimise sapisemaid kriitikuid.

Souli rahandustegelased väljendavad sageli Lagarde’i vastu suurt lugupidamist, sest kui Lõuna-Korea õlul mullu G20 eesistujamaa koorem lasus, said nad alati lahkesti Lagarde’i jutule.

Copyright The Financial Times Limited 2011
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles