Veiko Berendsen: avameelselt andmeelust (2)

Veiko Berendsen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andmete kaitse võib olla peavalu.
Andmete kaitse võib olla peavalu. Foto: SCANPIX

Jutt sellest, et andmed on ühisvara, meenutab kangesti nõukogude võimu refrääni sotsialistlikust omandist, kirjutab infohaldur Veiko Berendsen.

Andmed on info on teave on teadmus. «Roos on roos on roos on roos.» Mis on andmed? Mis on roosi nimi? Andmed lummavad kui roos. Huvi andmete vastu on ülekaalukas! Dataism arvab, et oleme olemas ainult andmete kujul. Meenutus roosi lõhnastki on andmed. Mu nimi on andmed ja mu naer.

Märtsis avaldatud Cédric Villani raport, mis on üheks aluseks Digitaalse Euroopa 2021–2027 programmile, seab eesmärgi, et ülesannete täitmise ja toimingute automatiseerimine deautomatiseerib inimtegevuse. Selle võtab üle tehisintellekt. See on käsulaud parimas Prantsuse utopistlik-progressiivses traditsioonis. Prantsuse matemaatikageenius on poliitikutele andnud teoreemi, mille lahendiks on edu ja õnn.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles