Peeter Järvelaid: Jalgpalli rahvadiplomaatia

Peeter Järvelaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Saksa jalgpallikoondise mäng Eestiga tutvustaks Eestit sakslastele paremini kui diplomaatide aastatepikkune töö.
Üks Saksa jalgpallikoondise mäng Eestiga tutvustaks Eestit sakslastele paremini kui diplomaatide aastatepikkune töö. Foto: POOL/REUTERS

Kasahstani Taldõkorgani ülikooli prorektorist professor Peeter Järvelaid kirjutab, et kui õnnestuks korraldada Eesti ja Saksa jalgpallikoondise matš, oleks Eesti Saksamaa vutifännide kaardil suurte tähtedega.

Mul on elus väga vedanud sõpradega. Nende seas on eriline koht meie hulgast häbematult vara lahkunud dr Ewald Quakil. Olen teda nimetanud salapäraseks viikingiks, kes tuli minu ellu nagu kuskilt uduselt merelt Saksamaalt, üle USA ja Norra. Ta jäi siia paikseks, õppis ära eesti keele, lõi pere ja rajas Viimsisse toreda ja külalislahke kodu. Rahvuselt jäi ta eesti keelt oskavaks sakslaseks, kuigi mulle ta päris tavaline sakslane polnud.

Quak oli mees, kes õpetas mulle palju asju, mida ma polnud sügavuti Saksa kultuurist veel mõistnud. Üks neist, mida ta armastas minuga arutada, oli sakslaste suhtumine jalgpalli. Tema maja õues Viimsis lehvis meie ­sinimustvalge vimpliga vaheldumisi sageli tema Saksamaa meistriliigas mängiva jalgpalli lemmikklubi lipp. Mul on veel mõni hea sõber Saksamaal, kes samuti suhet lemmikklubiga on mulle vahel avanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles