ETV näitab dokumentaalfilmi juuniküüditamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Saar ja kunstnik Eugen Tamberg lõikavad risti sisse MEMENTO 14.juuni 1941
Mart Saar ja kunstnik Eugen Tamberg lõikavad risti sisse MEMENTO 14.juuni 1941 Foto: ETV

14. juunil, mil möödub 70 aastat juuniküüditamisest, jõuab ETV eetrisse dokumentaalfilm «Mälestuste jõel».

Tegijate sõnul on see uurimisretk ajas ja ruumis, mõttes minnakse 70 aastat ajas tagasi – ärevasse juuniöösse, mil lõigati läbi palju elusaatusi ning algas ränk teekond kaugesse Siberisse.

Septembris 2010 läks kümneliikmeline uurimisrühm Tomski oblastisse, eesmärgiga kohata seal siiani elavaid Eestist küüditatuid, otsida eestlaste jälgi ja haudu.

«Me leidsime eestlasi ning nende järeltulijaid igast paigast, kus veel elu oli. Küüditatute järeltulijaid, kuid ka neid, kelle vanavanavanemad olid tulnud Siberisse juba Stolõpini reformiga. Kuid me nägime ka, et Stalini eksperiment Siberi hõlvamiseks on täielikult läbi kukkunud,» ütles dokumentaalfilmi produtsent Gerda Kordemets.

Dokumentaalfilmi «Mälestuste jõel» lõppedes mälestatakse Eesti Televisiooni ekraanil nimeliselt kõiki neid, kes jäid rängale juuniküüditamise teele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles