Kolm tegurit, mis otsustavad Uruguai - Prantsusmaa duelli (4)

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uruguai ja Prantsusmaa koondise toetajad.
Uruguai ja Prantsusmaa koondise toetajad. Foto: AFP/SCANPIX

Jalgpalli MMi esimeses veerandfinaalis kohtuvad kahekordne maailmameister (1930, 1950) Uruguai ning seni ühe korra (1998) maailma parimaks kroonitud Prantsusmaa. Millest sõltub, kes väljub matšist võitjana?

1. Prantsusmaa edurivi. Kylian Mbappe näol on tegu ilmselt selle MMi kõige suuremat elevust tekitanud ründajaga. Tema kaks väravat Argentiina vastu viie minuti jooksul on senise senise turniiri ründemängu üks tipphetki (teisena tasub välja tuua Belgia 3:2 värav mängus Jaapaniga).

Aga Mbappe, Antoine Griezmann ja Olivier Giroud lähevad täna vastamisi hoopis kõvemast puust vastasega kui seni, sest nelja mänguga endale ainult ühe värava lüüa lasknud Uruguai keskkaitsepaari Diego Godin - Jose Maria Gimenez võib liialdusteta nimetada turniiri parimaks. Arvestades, et Prantsusmaa kaitse näitas mängus Argentiinaga ebakindluse märke, lasuvad prantslaste lootused siiski edurivil eesotsas Mbappega.

2. Edinson Cavani. Kui kaheksandikfinaalid lõppenuks teistpidi, näinuksime täna Nižni Novgorodis duelli Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo vahel. Nende puudumisel on ründeliinide liidriteks hoopis Luis Suarez ja Mbappe. Ent kõige tähtsam ründaja on tänase mängu kontekstis ilmselt Edinson Cavani.

Kaheksandikfinaalis vigastada saanud uruguailase osalemine on ebatõenäoline ja ilmselt mängib tema asemel Cristhian Stuani. Hispaania kõrgliigas möödunud hooajal Girona kasuks löödud 21 väravat tõestavad tema kvaliteeti, ent samas pole Stuani näol tegu Cavaniga, kel on aastate jooksul tekkinud koondises ründepartneri Suareziga oivaline side, mille tõestuseks Portugalile löödud avavärav.

Kas ja kuidas suudab Stuani paigata Cavanist jääva tühimiku, on kohtumise üks võtmeküsimusi. Tõsi, edurivist puudub mängija ka Prantsusmaal, sest vasakäär Blaise Matuidi peab mängu hoiatuskaartide tõttu vahele jätma. Ent tema korvamine on mõnevõrra hõlpsam ülesanne.

3. Garra charrua. Kui Uruguai on silmitsi kindla kaotusega, otsitakse jõudu peatreener Oscar Tabarezi poolt sügavale meeskonda istutatud müütilisest garra charrua'st. Põliselanike (charrua'd) nime saanud jõud seisneb mõtteviisis, et kui oskustes jäädakse alla, siis võitlusraevu ja -intensiivsuse mõttes mitte kunagi.

Seda hoiakut kehastavad nii Uruguai esitused väljakul kui ka peatreener Oscar Tabarez, kes vaatamata raskele haigusele pole loobunud võistkonna juhendamisest. Ning seda garra charrua't on Uruguail täna kindlasti Prantsusmaa vastu vaja, sest nad on autsaiderid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles