OPCW: Doumas ei kasutatud närvimürki, kuid võis toimuda kloorirünnak (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhurünnak Douma linnaosale.
Õhurünnak Douma linnaosale. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW) teatas reedel, et ei leidnud Süürias Douma linnas aprillis korraldatud rünnaku järel tõendeid närvigaasi kasutamisest, kuid ei välistanud kloorirünnakut.

OPCW uurimisrühm võttis mitu nädalat pärast 7. aprilli rünnakut seitsmes Douma paigas üle 100 proovi. «Tulemused näitavad, et ei tuvastatud ühtegi närviagenti või nende lagunemisprodukti,» teatas agentuur reede õhtul esialgses raportis.

ÜRO keemiaagentuur teatas samas, et uurimisrühm leidis «koos lõhkeainejääkidega erinevaid klooriga töödeldud orgaanilisi kemikaale». See võib tähendada, et mõned proovid sisaldasid looduses mitteleiduva kloori kasutamise tunnuseid.

«Meeskond jätkab tööd nende tulemuste tähtsuse kindlakstegemiseks,» lisas OPCW.

Meedikute ja päästjate sõnul hukkus rünnakus umbes 40 inimest, paljud neist jätsid elu kortermajas pärast seda, kui selle katusele maandus balloon.

Uurimisrühm püüab endiselt välja selgitada «ballooni asukohta ja algupära» ja selleks läheb vaja kõikehõlmavat ekspertanalüüsi, teatas OPCW.

OPCW saatis inspektorid Doumasse keset rahvusvahelist pahameeletormi foto- ja videokaadrite üle, kus näidati täiskasvanuid ja lapsi kannatamas mürgilise aine põhjustatud sümptomite käes.

USA, Prantsusmaa ja Suurbritannia korraldasid 14. aprillil karistuseks Süüria režiimi keemiarelvaobjektide vastu koordineeritud raketirünnaku.

OPCW uurimisrühm pääses Doumasse 21. aprillil pärast nädala kestnud viivitust, ehkki saabus Süüriasse 14. aprillil.

Venemaa on toetanud oma liitlase Süüria seisukohta, et rünnaku lavastas vabatahtlik päästeteenistus Valged Kiivrid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles