Soome valitsusläbirääkimistel leidis aset dramaatiline pööre

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jyrki Katainen peab leidma valitsusläbirääkimistele uue partneri.
Jyrki Katainen peab leidma valitsusläbirääkimistele uue partneri. Foto: SCANPIX

Soome valitsusläbirääkimistel lõid emotsioonid eile õhtul lõkkele, kui sotsiaaldemokraadid ja Vasakliit ei soovinud neil enam osaleda ning välja marssisid.

See tähendab vähemalt nelja päeva pikkust pausi valitsusläbirääkimistel ja võimalikku kutset Keskparteile, kirjutas Helsingin Sanomat Online.

Koondpartei allika väitel lahkusid kahe partei esindajad vabatahtlikult. Soome Sotsiaaldemokraatliku Partei (SDP) liidri Jutta Urpilaineni sõnul näitas läbirääkimisi juhtiv Jyrki Katainen (Koondpartei) neile ust.

Urpilainen lisas, et huvi progressiivse tulumaksu vastu puudus ja selle asemel taheti lihtsalt suurendada ühtset tulumaksumäära.

Vasakliidu esimehe Paavo Arhinmäki selgituse järgi oli makse puudutav lahendus selline, kus õiglus ehk sissetulekute erinevuse arvestamine teoks ei saanud.

Uute valimiste võimalikku korraldamist ei soovinud Arhinmäki ega ka Katainen välja pakkuda.
Valitsust moodustada üritav Katainen rääkis, et kokkuleppe saavutamisele said saatuslikuks abinõud, mille abil Soome tulevikku saaks ehitada nii, et soomlased ei peaks kartma riigi võlakoorma suurenemise jätkumist.

«Tööhõive ja majanduskasvu saavutamine ajal, kui ka majandust tasakaalustatakse, oli see teema, mille osas me üksteisemõistmisele ei jõudnud,» selgitas Katainen.

Kataineni sõnul jätkab Koondpartei valitsusläbirääkimisi Rootsi Rahvapartei, roheliste ja kristlike demokraatidega. Lisaks kutsub ta läbirääkimistele ka Keskpartei esindajaid.

Taolisel kombinatsioonil oleks parlamendis napp enamus ehk 105 kohta. Soome parlament koosneb 200st rahvasaadikust.

Katainen ei osanud öelda, kas Põlissoomlased saaksid läbirääkijatega liituda või mitte
Põlissoomlaste juht Timo Soini ütles aga eile hilisõhtul, et Katainen võib talle helistada, «millal ise tahab».

Keskpartei liider Mari Kiviniemi ei soovinud kommenteerida erakonna võimalikku liitumist läbirääkijatega.

Roheliste juht Anni Sinnemäki rääkis, et roheliste jätkamine ei ole iseenesest mõistetav.

Soomlased valisid parlamenti 17. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles