USA kohus määras Hiina firmale ärisaladuse varguse eest kopsaka trahvi

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinoveli tuulegeneraatorid Hiinas.
Sinoveli tuulegeneraatorid Hiinas. Foto: AP/Scanpix

USA kohus määras reedel Hiina firmale Sinovel tuuleturbiine valmistavalt Ühendriikide firmalt ärisaladuste varastamise eest 1,5 miljoni dollari suuruse trahvi, teatas justiitsministeerium.

Kohtu otsus tehti teatavaks pärast seda, kui reedel jõustusid USA 25-protsendised imporditariifid 34 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupadele Pekingi karistamiseks selle eest, mida Ühendriikide presidendi Donald Trumpi valitsus peab Ameerika tehnoloogia pidurdamatuks varastamiseks.

USA kohus esitas Sinovelile süüdistuse 2013. aastal ning tänavu jaanuaris mõisteti Hiina firma süüdi ärisaladuste röövimises firmalt AMSC, mis kaotas selle tulemusega 550 miljonit dollarit ja 700 töökohta, teatas justiitsministeerium avalduses.

Kompaniid jõudsid sel nädalal kokkuleppele, mille kohaselt peab Sinovel maksma aasta jooksul ASMC-le 25 miljonit dollarit lisaks sel nädalal makstud 32,5 miljonile dollarile. Hiina firma maksab teistele ohvritele veel 850 000 USA dollarit.

«Selle asemel, et maksta AMSC-le üle 800 miljoni toodete ja teenuste näol, mida ta oli nõustunud ostma, sepistas Sinovel skeemi AMSC omanduses tuuleturbiinitehnoloogia jultunud varastamiseks, põhjustades umbes 700 töökoha ja enam kui ühe miljardi väärtuses aktsiakapitali kao,» ütles USA abijustiitsministri asetäitja John Cronan avalduses.

Sinovel kasutas varastatud tehnoloogiat, muuhulgas tarkvara elektrivoolu juhtimiseks turbiinidelt elektrivooluvõrkudele, et ehitada oma tuuleturbiine ning seada uuesti kasutusvalmis oma olemasolevaid turbiine, ütlesid prokurörid.

Hiina firma meelitas üle ka ühe AMSC inseneri, et aidata varastada 2011. aastal selle tarkvara allikakood, lisati avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles