E-hääletuse täiustamiseks luuakse riigikogus töögrupp

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas moodustada töögrupi, mis analüüsib e-valimiste süsteemis avastatud probleeme ja töötab välja lahendused.

«Meie mure on selles, et olukorras, kus üks kolmandik valijatest hääletas elektrooniliselt, ei diskrediteeriks kogu seda süsteemi mitmesugused puudused, mis meedias on esile toodud – on need halduskorralduslikud, IT-alased või seadusandlikud,» sõnas põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste. «Meie taotlus on teha seda süsteemi tõhusamaks ja arendada edasi.»

Täna kuulas põhiseaduskomisjon ära asjasse puutuvate ekspertide arvamused ning otsustas luua fraktsioonide esindajatest ja erialaspetsialistidest koosneva töögrupi. «Sellele antakse üle fraktsioonide seni tehtud ettepanekud. Nad töötavad need läbi ja tulevad välja konkreetsema töökavaga.»

Maruste sõnul tuleb töögrupp kokku veel enne suve ning sügisel pakutakse juba välja grupeeritud ja läbi analüüsitud ettepanekud. «Esialgne mõtlemine on, et jõuaks läbitöötatusega lõpule aasta pärast umbes samal ajal, et oleks laual muudatuste pakett,» ütles Maruste.

Põhiseaduskomisjoni esimees oli veendunud, et kogu e-valimiste süsteemi on vaja edasi arendada.
«See aga ei tähenda, et kõik seni olnu on halb, ebaseaduslik – kaugel sellest. Kõik vajab kohendamist, see on loomulik areng. Me ei saa kunagi väita, et kui mingit seadust muudame või täiendame, oleks eelnev elu endise seaduse järgi vale või halb olnud,» rõhutas Maruste.

«On päevselge, et eriti IT-valdkonnas elu areneb väga kiiresti ja me ei saa endale lubada, et Eesti sellise suurepärase algatusel laseme seisma jääda ja ajast maha käia.»

Lisaks fraktsioonide ettepanekutele tõstatas elektroonilise hääletamisega seotud probleeme ka valimiskomisjon ise. Samuti juhtis konstruktiivselt mitmetele asjaoludele OSCE raport Eesti valimiste kohta. «Mõistlik inimene kuulab ära, mis kõrvaltvaataja oskab arvata ja nõu anda,» leidis Maruste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles