Lahkuvad haned püstitasid uue rekordi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on suur-laukhaned startimas rändele Kukulinna lähistel.
Pildil on suur-laukhaned startimas rändele Kukulinna lähistel. Foto: Aivar Leito

Nädalavahetusel lendasid kümned tuhanded hanede üle Vooremaa ning ornitoloog Aivar Leito sõnul püstitati ilmselt uus massilise ärarände rekord.

Hanede ränne algas laupäeva pärastlõunal Soitsjärvelt ning linde võis olla 10 000 kuni 15 000, teatas maaülikooli rakendusornitoloogia vanemteadur Aivar Leito Postimees.ee'le. Valdavalt oli tegemist suur-laukhanedega. Suurem osa lindudest jäi aga sinna ööbima ning lahkus pühapäeval.

Leito hinnangul asus pühapäeval Vooremaalt teele umbes 60 000 lindu, peatumata lendas üle ligi 40 000 lindu.

«Need numbrid on minu teada Vooremaa rekordid nii rändel peatuvate kui ka kogu hanede rändehulga poolest sügisel ühel päeval,» ütles Leito

Tema hinnangul võib kaarti vaadates ja lennusuundi arvestades arvata, et põhiline rändevoog pidi suunduma Vooremaalt üle Alam-Pedja looduskaitseala ja Võrtsjärve põhjaosa Kilingi-Nõmme ja Mõisaküla peale ning Eesti-Läti piiri lähistel jõudma mereranniku piirkonda.

«Osa rändest kulges pisut lõuna poolt ning pidi ületama Tartu põhjapiiri, Ilmatsalu, Ulila ning Võrtsjärve kesk- ja lõunaosa. Võimalik, et osa lindudest võis neis paigus ka üles tõusta ning rändevooga kaasa minna,» kirjeldab ta lindude teekonda.

Leito sõnul võib esialgsete andmete põhjal öelda, et ohtralt nähti hanesid Tartu kandis, eriti Ilmatsalus ning Tõrva ja Võrtsjärve ümbruses.

Enamik rändlindudest olid tema andmetel suur-laukhaned, aga lisaks võis kohata ka rabahanesid ja valgepõsk laglesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles