Türgi vallandas üle 18 600 avaliku sektori töötaja (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdogan.
Türgi president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Burhan Ozbilici / AP/Scanpix

Türgi võimud andsid korralduse vallandada üle 18 600 avasektori töötaja, nende seas politseinikke, sõdureid ja akadeemikuid, selgus täna avaldatud määrusest.

Riigi teatajas avaldatud määruse alusel vallandati 18 632 inimest. Neid kahtlustatakse seotuses terroriorganisatsioonidega ning gruppidega, kes tegutsevad riikliku julgeoleku vastu.

Määrusega vallandati 8998 politseinikku, 649 sandarmeeria, 192 rannavalve, 1052 justiitsministeeriumi ja sellega seotud ametite töötajat ning 199 akadeemikut. Vallandatute seas on ka 6152 sõjaväe töötajat. Neist 3077 on maaväest, 1949 õhuväest ja 1126 mereväest.

Lisaks sulgeti üle riigi 12 ühendust, kolm päevalehte ja üks telekanal.

Määrusega ennistati ametisse 148 sõjaväe ja ministeeriumite töötajat.

Türgi meedia nimetas määrust viimaseks. Ametnikud on andnud mõista, et 2016. aastast kehtinud riiklik eriolukord võib homme lõppeda.

Eriolukord kehtib 2016. aasta juulist, mil Türgis toimus riigipöördekatse. Eriolukorda on pikendatud seitse korda ning viimase aegumiskuupäev on 19. juuli.

Nende kehtimisajal oli riik enne täna avaldatud määrust vallandanud üle 110 000 avasektori töötaja. Suuremat osa süüdistatakse seotuses islamivaimuliku Fethullah Güleniga, keda Ankara peab riigipöördekatse korraldajaks. Gülen eitab süüdistust.

Inimõiguslased peavad putšijärgseid vallandamisi puhastuseks, Ankara sõnul tuleb Güleni mõjuvõim riigiaparaadist eemaldada.

Aasta algul ütles valitsus, et Güleniga seotuse eest on kinni peetud üle 77 000 inimese.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles