Iisraeli minister külastas pika pausi järel Templimäge

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeruusalemma Templimägi.
Jeruusalemma Templimägi. Foto: AMMAR AWAD / REUTERS/Scanpix

Iisraeli marurahvuslasest minister külastas Templimäge Jeruusalemmas, tehes lõpu mitu kuud kestnud pausile kõrgete ametnike külaskäikudes pühapaika, mis on ühtviisi tähtis nii juutidele kui ka moslemitele.

Põllumajandusminister Uri Arieli, kes kuulub marurahvuslikku erakonda Juudi Kodu, külaskäik kompleksi, mis võõrustab nii moslemite tähtsuselt kolmandat pühapaika Al-Aqsa mošeed kui ka Kaljukirikut, möödus vahejuhtumiteta. Templimägi asub Iisraeli annekteeritud Ida-Jeruusalemmas.

Külaskäigu järel kurtis põllumajandusminister Iisraeli riigiraadiole juutide suhtes kehtivate piirangute üle pühapaiga külastamisel ja seal palvetamisel.

«Palvetasin oma südames,» lausus Ariel. «On ainult üks koht maailmas, kus juutidele kehtivad sellised piirangud ja see on koht, mis on juutidele kõige püham.» 

Templimäge külastas täna ka peaminister Benjamin Netanyahu erakonna Likud parlamendisaadik Sharren Haskel.

Netanyahu keelas ministrite ja seadusandjate külaskäigud Templimäele 2015. aasta oktoobris ja sestsaadik on tehtud vaid üksikuid erandeid.

Keelu eesmärk oli aidata maandada palestiinlaste hirme, et Iisrael püüab võtta endale suurema rolli pühapaiga haldamisel. Jeruusalemmas asuvate moslemite pühapaikade järelevaataja on Jordaania.

Iisraeli knesseti veebilehelt selgus, et ministrite ja seadusandjate visiidid on lubatud kindlatel tingimustel, nagu taotluse esitamine vähemalt 24 tundi varem, et külaskäik toimuks politseiga kooskõlastatult.

Samuti ei tohiks ministrid ja seadusandjad Templimäge külastada sagedamini kui kord kolme kuu jooksul, vahendas Iisraeli meedia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles