Wikimedia Eesti esinaine: Google võiks oma roboteid uuendada (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti NSV lipp.
Läti NSV lipp. Foto: Kuvatõmmis

Kirjutades eestikeelse Google'i otsingumootorisse «Läti», vaatab vastu Läti NSV lipp. Wikimedia Eesti juhatuse esinaise Eva Lepiku sõnul annab Google'i prohmakas tunnistust sellest, et mingit kontekstitundlikku infot ei saa üksnes robotite hooleks jätta.

Wikimedia Eesti tegi kindlaks, et Google on antud juhul kasutanud lipukujutist, mis pärineb Vikipeedia artiklist «Läti ajalugu».

Lepik selgitas, et Google kasutab otsinguvastete andmiseks sageli Vikipeediat, aga mitte otse ja sealne robot on teinud halba tööd võttes Läti artiklist lipu võtmise asemel lipu Läti ajaloo artiklist, kus see on ainus lipupilt. 

«Google'i prohmakas annab tunnistust sellest, et mingit kontekstitundlikku infot ei saa üksnes robotite hooleks jätta, sest vigu tuleb palju,» ütles Wikimedia Eesti juhatuse esinaise Eva Lepik.

«Google võiks oma roboteid uuendada, et need võtaksid andmed Vikiandmetest ehk Wikidatast, struktureeritud avaandmete kujul. Ilmselgelt on Google'il veel vaja kõvasti tööd teha, et avaandmete revolutsiooniga päriselt kaasas käia ja kasutada korrektselt Wikidata standardiseeritud ja avatult koostatavat ontoloogiat, aga tore, et nad püüavad,» rääkis Lepik.

Parandada saab praegust viga tema sõnul ainult nii, et Google'ile probleemi kohta tagasisidet anda. Google'i prohmakas annab Lepiku sõnul tunnistust sellest, et mingit kontekstitundlikku infot ei saa üksnes robotite hooleks jätta, sest vigu tuleb palju. «Läheb kõvasti aega, et robotid suvalise teema nüanssides nii palju orienteeruma hakkaksid, et neile võiks mingite tõsisemate küsimuste üle otsustamisõiguse anda,» lausus ta.

«See on ka põhjus, miks vikipedistid autoriõigust kuidagi robotite kätte usaldada ei taha,» võttis Lepik teema kokku.

Läti NSV lipp
Läti NSV lipp Foto: Kuvatõmmis
Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles