ERR.ee: valmis Eesti Maaülikooli veisekasvatuse katsefarm

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katsefarmi uued asukad oma uue koduga kohanemas
Katsefarmi uued asukad oma uue koduga kohanemas Foto: Sille Annuk

Eesti Maaülikooli (EMÜ) veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse tudengitel, õppejõududel ja teaduritel on nüüd tänapäevane õppebaas: Tartu lähedal Märjal sai valmis veisekasvatuse katsefarm.


Uues katsefarmis on 125 lüpsilehmakohta ja sama palju kohti noorkarjale. Esialgu on vanast Eerika katsefarmist üle toodud 54 lehma, kellel praegu kohanemisperiood hoopis uute oludega, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Tudengite ja teadlaste jaoks on nüüd võimalik embrüote reservi loomine ja füsioloogiliste söötmiskatsete jätkamine tänapäeva tasemel.

«Vabapidamistingimused lubavad kontrollitud täppissöötmist ja lüpsmist, mida kõike on võimalik jälgida ja salvestada arvutipõhiselt. Siin laudas põhimõtteliselt ei jää kahe silma vahele ükski lehma samm ega liigutus,» rääkis EMÜ veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi direktor Toomas Tiirats.

Tänapäevase katselauda olemasolu on tegelikult kohustuslik ülikoolidele, kus õpetatakse veterinaariat ja loomakasvatust.

Katsefarm läks maksma 48 miljonit krooni ning selle rajamises ja ka edaspidises töös löövad lisaks maaülikoolile kaasa põllumajandusministeerium, haridus- ja teadusministeerium ning tõuloomakasvatajate ühistu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles