NATO Põhjadiviisi staap hakkab paiknema Lätis Ādažis (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid õppustel Saber Strike.
Sõdurid õppustel Saber Strike. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / Scanpix

NATO mitmerahvuseline Põhjadiiviis rajab Taani, Läti ja Eesti vahel sõlmitud kokkuleppe alusel oma staabi Riia lähedal asuvasse Ādaži sõjaväebaasi, ütles Läti kaitseministeeriumi pressiesindaja täna.

Anete Gnēze ütles, et Põhjadiviisi staabile antakse kaitseplaneerimise, sõjaväeõppuste ja muude sõjaliste tegevuste korraldamise ülesanded eesmärgiga tugevdada mitmerahvuseliste jõudude koostegutsemisvõimet.

Uus staap, mis mehitatakse Taani, Läti ja Eesti ohvitseridega, vastab täielikult NATO operatiivanalüüsile ja sellest saab osa Balti riikide kaitse eest vastutavast alliansi käsuliinist. Staabi ülesanne peaks olema Eesti ja Läti territooriumi kaitse koordineerimine.

Staap peaks olema võimeline juhtima diviisi suurust üksust, mis sisaldab staabi raamriikide üksusi ning Eestisse ja Lätti paigutatud NATO ettenihutatud tugevdatud kohaloleku lahingugruppe.

Läti panustab staapi ohvitseride ja haldustöötajatega ning tagab Ādaži baasis vajamineva taristu olemasolu, sõnas Gnēze.

Taani sõdurid teenivad praegu Eestis asuva Suurbritannia juhitava liitlasvägede pataljoni koosseisus.

Taani ametnike sõnul hakkab staabis juhtrolli etendama Kopenhaagen.

Põhjadiviisi staabi üksikasjad pannakse paika NATO tippkohtumisel Brüsselis 11.-12. juulil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles