Tusk avaldas lootust, et koos Davise ja Johnsoniga lahkus ka Brexiti-idee (14)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk.
Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk. Foto: Frederick Florin / AFP / Scanpix

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk nimetas täna kahetsusväärseks asjaolu, et kogu Brexiti-idee ei lahkunud koos Brexiti ministri David Davise ja välisministri Boris Johnsoni tagasiastumisega.

«Brexiti põhjustatud segadus on suurim probleem ELi ja Ühendkuningriigi suhete ajaloos ja see on endiselt lahendusest väga kaugel, olgu koos härra Davisega või ilma,» lausus Tusk.

«Poliitikud tulevad ja lähevad, aga probleemid, mis nad inimestele on tekitanud, jäävad. Ma saan ainult kahetseda, et Brexiti-idee ei ole kadunud koos Davise ja Johnsoniga. Aga... kes teab?» kirjutas Tusk sotsiaalmeedias.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ütles vastuseks küsimusele Johnsoni tagasiastumise kohta sarkastiliselt, et see tõestab selgelt, et valitsus oli Chequersis ühtne.

Juncker viitas sellele, et Suurbritannia lõhenenud valitsuskabinet jõudis reedel terve päeva kestnud nõupidamise järel peaministri Chequersi maaresidentsis üksmeelele püüelda lahkumiskõnelustel ELiga kokkuleppe poole Brexiti-järgses Ühendkuningriigi ja ELi vabakaubanduspiirkonnas kaupadele.

Briti Brexiti minister, kes on ühtlasi pealäbirääkija lahkumiskõnelustel, David Davis teatas ametist lahkumisest üleeile õhtul. Eile järgnes talle välisminister Boris Johnson.

Kahe prominentse euroskeptiku lahkumine Briti valitsusest seab kahtluse alla peaminister Theresa May valitsuse püsimise ajal, mil EL ja Suurbritannia valmistuvad lahkumiskõneluste otsustavaks faasiks.

Davis, Johnson ja kaks Brexiti ministeeriumi alamministrit lahkusid ametist erimeelsuste tõttu valitsuse ühispositsiooniga Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise kõneluste poolte tulevikusuhteid käsitlevaks faasiks, mis ei võimalda nende hinnangul tõelist lahkulöömist EList.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles