Ninasarvikud ja jõehobud saavad parema maja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ninasarvik.
Ninasarvik. Foto: Küllike Rooväli

Projekteerimisfirma Sweco Projekt hakkab tegema Tallinna Loomaaia afrikaaniumi paksunahaliste maja ninasarvikute ja jõehobude poole rekonstrueerimise projekti; ehituseks läheb alles siis, kui selleks saadakse raha.

«Meie aafrika elevantide, teravmokk-ninasarvikute ja kääbusjõehobude elutingimused paranevad märgatavalt. Hoone saab paremini sooja ja niiskust pidavamaks, samuti leevendub loomaaialoomade põhiprobleem - neil tekib võimalus rohkem aega viita,» sõnas loomaaia direktor Mati Kaal.

Paksunahaliste maja on ehitatud 20 aastat tagasi, sellest saadik on elevantide, ninasarvikute ja jõehobude pidamise rahvusvaheliselt tunnustatud tehnoloogiad muutunud.

Tulevikus kavandatakse paksunahaliste majaga algavasse loomaaia kagunurka rajada ka afrikaaniumi ülejäänud osa: savann kaelkirjakutele, antiloopidele, sebradele ja jaanalindudele.

Sweco Projekti projektijuht Jaak-Hillar Hannus kinnitas, et loomadele hoonete projekteerimine on teistmoodi sisuga töö. «Loomade puhul peame teadma ja arvestama nende käitumise eripäraga hoone konstruktsioonide juures. Olles osalenud elevantide osa rekonstrueerimisprojekti loomisel, võin küll öelda, et elevante tunnen nüüdsest paremini,» ütles Hannus.

Sweco Projekt lõpetab projekteerimise 2009. aasta märtsi lõpuks.

Praegu käib afrikaaniumi elevantide osa rekonstrueerimine ning kui loomaaed saab selleks raha, siis asutakse rekonstrueerima ülejäänud paksunahalistele mõeldud osa.

Rekonstrueeritava paksunahaliste maja elevantide osa on projekteerinud Sweco Projekti eelkäija Eesti Projekt koostöös Tallinna Loomaaia spetsidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles