Valmis raamat Tartu naiste korvpallist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu naiste korvpallil oli tänavu taas üks hea aasta - TÜ korvpallinaiskond jõudis aastakümnete järel Eesti meistrivõistluste finaali.
Tartu naiste korvpallil oli tänavu taas üks hea aasta - TÜ korvpallinaiskond jõudis aastakümnete järel Eesti meistrivõistluste finaali. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Vello Lään pani Tartu Ülikooli Akadeemilise Spordiklubi tellimusel kokku raamatu «Üheksa kaptenit ehk maailma tipule lähedal», mis võtab kokku Tartu naiste korvpalli käekäigu viimasel neljal aastakümnel.



«Eesti meeste korvpallist on ilmunud oma pool tosinat raamatut, naiste omast ei ühtki. Järgnevad mõnisada lehekülge püüavad seda lünka täita. Te saate tuttavaks Tartu õrnemast soost palluritega enam kui nelja aastakümne jooksul: hakkame pihta pärast Teist maailmasõda ja lõpetame 1990. aastate alguses,» kirjutab autor raamatu sissejuhatuses.

Raamat on ühtlasi ausambaks teenelisele treenerile Edgar Naaritsale, kelle taktikepi all võitis TRÜ naiskond 28 kuldmedalit Eesti meistrivõistlustel, jõuti neljal korral NSVL meistrivõistlustel hõbemedalini ja Euroopa karikavõistlustel poolfinaali. Mitmel korral võideti isegi  omaaegselt NSV Liidu koondist. TRÜ naiskonnast võrsusid kolm maailmameistrit, neli Euroopa meistrit ning veel neli juunioride ja kadettide meistrit.
 
Ka TRÜ naiskonna järgmine põlvkond Arnold Selge ja Ilmar Kullami juhendamisel võitis 1980-ndatel aastatel paljusid tugevaid korvpallimaade naiskondi,  rääkimata Leedust-Lätist. Raamatust leiab  tosina silmapaistva mängija portree. Püütakse leida vastused küsimusele, miks  hääbus naiste tippkorvpall Tartus ja kas on uus tõus võimalik, mis tõstaks ka Eesti naiste korvpalli uuele tasemele.
 
Autor Vello Lääne poolt koostatud raamatus on kasutatud rohkesti dokumentaalset kajastust endistelt korvpalluritelt otse - nii intervjuude kui meenutustena. Autori kasutada on ka ligi 100 fotot, mis siiani ei ole avaldamist leidnud.


Tartu naiste korvpalliga seotud inimesi ja  naiste korvpalli huvilisi oodatakse raamatu esitlusele neljapäeval, 9. juunil kell 16.00 Tartu Ülikooli Spordihoonesse.

Autor tutvustab raamatu saamislugu ja tänatakse asjaosalisi. Otsime ajalookappidest ka välja erinevaid karikaid ja medaleid ning näitame naistekorvpalli ajalugu pildis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles