Pentus-Rosimannus: Johnsoni lahkumine valitsusest toob May kabinetis kaasa korraliku segaduse (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus.
Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Liis Treimann

Riigikogu väliskomisjoni aseesimees Keit Pentus-Rosimannuse (Reformierakond) sõnul toob Boris Johnsoni lahkumine Suurbritannia valitsusest niigi sisemiste vastuoludega võitleva Theresa May kabinetis kaasa korraliku segaduse.

Viimase 24 tunni jooksul on Johnson teine oluline minister, kes May valitsuses ameti maha pani. Enne teda lahkus valitsuse suhtes väga kriitilise avalduse saatel senine brittide poolne Brexiti pealäbirääkija David Davis. «Isegi kui Theresa May leiab Boris Johnsonile kiiresti asendaja, on Brexitiga maadlev valitsus ja konservatiivid tervikuna kehvas seisus,» ütles Pentus-Rosimannus. «Väljastpoolt vaadates jääb ilmselt paljudele mulje, et mida lähemale Brexiti päev tuleb, seda kaugemale tahavad sellest teemast hoida paljud poliitikud. Head lahendust ei paista kuskilt.»

Pentus-Rosimannuse sõnul spekuleeritakse Brittide hulgas järjest rohkem võimalusega, et konservatiividest «mässajad» võtavad ise ette liidrivahetuse. «Tehniliselt on selle protsessi algatamiseks vaja 15 protsendi konservatiividest parlamendi liikmete allkirju ja algatust, praktiliselt on olukord aga selline, et praeguses olukorras ei paista kedagi, kes oleks valmis liidri lipu haarama ja oleks tõsimeelselt ja usutavalt tõusmas lipukirjaks, et suuta Brexiti läbirääkimised lõpetada parema tulemusega kui May.»

Pentus-Rosimannus lisas, et tõenäoliselt toob tekkinud segadus kaasa ka uut Brexiti referendumit nõudvate jõudude kõvema hääle. «Ja kui kogu see praegune mullistus lõpeks sellega, et britid mõtlevad 2016. aasta jaanilaupäeval tehtud otsuse ringi, oleks muidugi hästi. Kahjuks ei tasu selle võimaluse peale liigselt loota.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles