Tasuta gümnaasiumi- ja lasteaiatoidu eelnõu läbis esimese lugemise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitoit
Koolitoit Foto: Toomas Huik.

Täna läbis Riigikogus esimese lugemise Keskerakonna fraktsiooni algatatud eelnõu, mis tagaks tasuta koolitoidu gümnaasiumiõpilastele ja tasuta toitlustuse lasteaia lastele alates 2012. aastast.

Eelnõu esimene lugemine lõpetati kultuurikomisjoni etepanekul. Eelnõu esimese ja teise lugemise ajal Riigikogus hääletust ei toimu kui komisjon eelnõu heaks kiidab ja lugemise katkestamisettepanekut ei esitata.

«Mul on hea meel, et meie ettepanek toetust leidis,kõrge tööpuuduse olukorras on ääretult vajalik laiendada tasuta koolitoit ka gümnaasiumiõpilastele ning tagada tasuta toitlustus koolieelsetele lasteasutustele» ütles Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Mailis Reps.

Repsi sõnul on viimaste aastate tõusnud tööpuudus ning raske majanduslik seis tekitanud olukordi, kus vanemad on pidanud oma lapsi lasteasutustest ära võtma. «Keskerakonna hinnangul on oluline tagada toidukulu katmine vähemalt kahel koolieelsel aastal, et nende kooliks ettevalmistus ei kannataks vanemate majanduslike võimaluste puudumise tõttu.» Vastavalt kehtivale koolieelsete lasteasutuste seadusele katab lapse toidukulu lasteasutuses vanem.

Eelnõus on ka ettepanek tõsta toidukorra maksumus 78 sendilt ühe euroni. Reps põhjendas seda toiduainete kiire hinnatõusuga, mis on raskendanud sotsiaalministeeriumi kehtestatud üsna rangetele nõuetele vastava koolitoidu valmistamist.

«Toiduainete kiire hinnatõus on teinud toitlustajatele väga raskeks pakkuda lastele toitvat ning tervislikku sooja lõunat praeguse riigi poolt eraldatava toetusega Oluline on tagada vähemalt üks soe toidukord päevas kõigile lastele,» lõpetas Reps.

Gümnaasiumi- ja kutsekooliõpilaste tasuta koolitoit ning toidukorra maksumuse tõus läheks kokku hinnanguliselt maksma üheksa miljonit eurot aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles