Miks otsustati Estonia hukust valeväiteid esitav raamat Eestis ära trükkida? (7)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehtede väljavõtted katastroofijärgsetel päevadel.
Ajalehtede väljavõtted katastroofijärgsetel päevadel. Foto: Erakogu

Ajakirja Meremees peatoimetaja Madli Vitismann kirjutab tänases Postimehe arvamusloos, kuidas Estonia hukuga seotud ammu ümber lükatud müüdid üha uuesti üles kerkivad ja uusi uskujaid leiavad. Kirjastuselt Tänapäev ilmus hiljuti Rootsi autori Stefan Torsselli raamat «Parvlaev Estonia. Rootsi riigi hukk», kus Vitismanni sõnul juurutatakse järjekordselt ekslikke väiteid. 

Kirjastuse Tänapäev peatoimetaja Tauno Vahteri sõnul on diskussioon Madli Vitismanni ning Stefan Torsselli vahel käinud juba mõnda aega. Seda nii kirjastuse, nende endi vahel otse kui ka läbi erinevate artiklite.

«Raamat jõudis meieni sedakaudu, et sellest tegi pärast rootsikeelse originaali ilmumist loo Vikerraadio ja pärast tuli autor otse meile toimetusse. Suhtusime algul võrdlemisi leigelt, aga lõpuks mõtlesime, et võib-olla n-ö diskussiooni jätkuks võiks selle siiski avaldada,» selgitas Vahter Postimehele.

Pärast raamatu ilmumist tuli Tänapäeva kirjastuse peatoimetaja sõnul Madli Vitismannilt korduvalt tagasisidet, et raamatus on hulk ebatäpsusi ja valeväiteid. «Neid lugedes tundus, et ühe osaga pidi nõustuma ja teine osa oli juba diskussioon autoriga, mille kohta ei osanud meie enam arvamust avaldada,» rääkis Vahter. 

Vahteri hinnangul oleks ilmselt kõige parem need kaks inimest omavahel vastandada, et nad saaksid üksteise väiteid põhjendada või ümber lükata koos üksteise jätkuküsimustega.

«Kuna raamat oli Rootsis avaldatud viisaka kirjastuse poolt, autoril laevandusameti taust ja selle üle oli juba meedias arutatud, siis ei tundunud avaldamine nii problemaatiline. Oleks selle raamatu autor olnud näiteks Jüri Lina või Jutta Rabe, siis ilmselt olnuks seda märksa kergem kõrvale jätta,» selgitas Vahter, lisades, et kirjastus ei arvanud, et see Eestis kuigi suurt tähelepanu saab.

Madli Vitismanni sõnul ei ole aga temal Stefan Torsselliga mitte millegi üle vaielda. «Ma ei avalda ajakirjanikuna isiklikke seisukohti ning mul pole omaenda teooriaid. Minu diskussioon raamatu autoriga piirdus sellega, et ta püüdis tagantjärele välja manguda avaldamisluba minu fotole, mis selles raamatus on loata ilmunud,» ütles Vitismann. 

Naise sõnul ei peaks Torssell vaidlema mitte temaga, vaid Estonia huku uurimise lõpparuandega. «Ta peaks aruandega ja mitme muu allikaga põhjalikult tutvuma ning hakkama neid punkthaaval ümber lükkama, kui tal oleks mingeid teistsuguseid andmeid. Neid tal siiski pole, kuid suures osas on ta tuginenud eelnevate vandenõuteoreetikute teostele ja Rootsis levinud hoiakutele,» lisas Vitismann.

Loe Madli Vitismanni arvamuslugu siit: Madli Vitismann: müüdid Estonia huku ümber ilmuvad jälle välja

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles