Statistikapomm: kas Inglismaa teeb tõesti mõeldamatut ja sammub finaali?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Optibet

Inglismaa jalgpallikoondis suutis viimati ühel MMil kaks Euroopa meeskonda alistada aastal 1982, kui neile vandusid alla Tšehhoslovakkia ja Prantsusmaa. Tänavu on kaotatud Belgiale, aga võidetud Rootsit. Kummale poole statistikast lisandub Horvaatia?

Viimati mängis Inglismaa MMil poolfinaalis 1990. aasta 1. juulil. Tänavusel turniiril mängivast 23 inglasest suisa 17 polnud toona veel sündinudki.

Inglismaa kaheksa standardolukorrast sündinud väravat on viimase poole sajandi rekord. Viimati oli MMil surnud palli olukordadest mõni meeskond nii tappev aastal 1966, mil Portugali arvele jäi samuti kaheksa standardolukorraväravat.

Inglased ei löö palju väravale, aga nende resultatiivsus on hämmastav. Veerandfinaalis Rootsiga läksid raamide vahele vaid kaks lööki, mis mõlemad lõpetasid ka väravas. See tähendab, et nende viimasest 13 täpsest pealelöögist sel MMil on võrku sahistanud suisa 10.

Kokku on Inglismaa koondis sel MMil löönud 11 väravat, mis on nende isikliku rekordi kordamine. Nii palju kordi on maailma tähtsaimal laval skooritud varem korra: aastal 1966 kodusel turniiril, mis mäletatavasti lõppes inglaste seni ainsaks jäänud triumfiga.

Kui juba 1966. aasta mainimiseks läks, siis veel üks enne, millesse inglased liiga palju usuvad: see oli viimane turniir, kus poolfinaalis polnud ühtegi mitmekordset maailmameistrit ja lõppes Inglismaa võiduga. Kas ajalugu kordub?

Harry Kane on Inglismaa särgis löönud värava esmaspäeval, teisipäeval, neljapäeval, reedel, laupäeval ja pühapäeval. Horvaatia vastu skoorimine kergitaks ta täisnädalaga Wayne Rooney ja Frank Lapmpardi kõrvale.

Rootsi lootused purustanud Dele Allist sai 22 aasta ja 87 päeva vanusena nooruselt teine mängija, kes Inglismaa eest värava löönud. Esikohast jäi mees aga peaaegu ühe MMi kaugusele – Michael Owen oli 1998. aastal Rumeenia vastu skoorides 18 aasta ja 190 päeva vanune.

Rootsi mängus avavärava löönud Harry Maguire jätkab traditsiooni, et Inglismaa kaitsjad saavad koondise eest korgi pealt MMil. Tegu oli tema esimese väravaga rahvusmeeskonnas. Viimati lõi mõni inglane oma debüütvärava MMi play-offis aastal 2002, kui sellega sai hakkama Rio Ferdinand. Teised kaks meest selles lühikeses nimekirjas on Alan Mullery ja David Platt.

Maguire on sel MMil võitnud 33 õhuduelli, mis on kaitsjate seas absoluutselt parim tulemus.

Jordan Pickford tegi Rootsi vastu kolm tõrjet ja tõusis 24 aasta ja 122 päeva vanusena noorimaks Inglismaa väravavahiks, kes MMil puuri puhtana hoidnud.

Inglaste statistika lõpetuseks tasub meenutada, et Jordan Henderson pole Inglismaa särgis pidanud 30 mängu kaotusekibedust tundma. Liverpooli kaptenil on sees ajalooliselt võimas hoog.

Horvaatia eest on sel MMil löönud värava suisa kaheksa mängijat (lisaks üks vastaste omavärav). Vaid Belgia koondisel on ette näidata rohkem skoorijaid.

Horvaatia jõudis Venemaa vastu penaltiseeriani läbi kahe peaga löödud värava, mis on nende jaoks tõeline haruldus. Nende eelmisest 29 MM-tabamusest oli vaid üks löödud peaga.

Domagoj Vida peaga sisse koksatud nurgalöök oli selle MMi 26., mis on MMide kõigi aegade rekord.

Mario Mandžukici jaoks lõppes Venemaa vastu 21 mängu pikk seeria – ta sai lõpuks mängudes „mõisa peale“ ehk valikkohtumistes või finaalturniiridel taas kirja resultatiivse söödu. Viimati oli ta koondisekaaslase väravale söödu andnud 2015 aastal Norra vastu ehk 1197 päeva tagasi.

Alagrupi kolme võiduga läbinud Horvaatia on play-offis vajanud edenemiseks juba kahel korral penaltiseeriat – esmalt Taani ja viimati siis Venemaa vastu. Vaid kord varem on mõni meeskond MMil võitnud kaks järjestikkust mängu penaltitega – 1990 sai Argentiina kaheksa parema seas jagu Jugoslaaviast ja poolfinaalis Itaaliast.

Daniel Subašic tegi penaltiseerias Taaniga kolm tõrjet ja lisas venelaste vastu ühe. See tähendab, et ta tõuseb MMil tõrjutud mängujärgsete penaltitega samale pulgale sakslase Harald Schumacheri ja argentiinlase Sergio Goycocheaga. Sealjuures Schumacheril kulus nelja tõrjeni jõudmiseks kaks turniiri.

Varem kogutud kollased kaardid on sellest mängust nullitud ja kummalgi meeskonnal mängukeeldudega probleeme pole.

Horvaatia ja Inglismaa ühine jalgpalliajalugu on seitse mängu pikk. Neli matši on lõppenud Inglismaa, kaks Horvaatia võiduga. Viimane omavaheline kohtumine jääb 2009. aastasse, mil Inglismaa alistas MM-valiksarjas kodus horvaadid 5:1.

Kas mõlemad meeskonnad löövad värava? Leia tõenäosused siit!

Inglismaa sel MMil:

Mängud: 2:1 Tuneesia, 6:1 Panama, 0:1 Belgia – alagrupi 2. koht, KF: 1:1 (pen 4:3) Kolumbia, VF: 2:0 Rootsi

Väravalööjad: 6 – Harry Kane, 2 – John Stones, 1 – Dele Alli, Jesse Lingard, Harry Maguire

Horvaatia sel MMil:

Mängud: 2:0 Nigeeria, 3:0 Argentiina, 2:1 Island – alagrupi 1. Koht, KF: 1:1 (pen 3:2) Taani, VF: 2:2 (pen 4:3) Venemaa

Väravalööjad: 2 – Luka Modric, 1 – Milan Badelj, Andrej Kramaric, Mario Mandžukic, Ivan Rakitic, Ivan Perišic, Ante Rebic, Domagoj Vida, Oma Värav

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles