Biden eelistab jääda tagaplaanile

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja Joseph Biden.
Barack Obama ja Joseph Biden. Foto: Reuters / Scanpix

USA presidendivalimised võitnud demokraatide presidendikandidaadi Barack Obama asepresidendiks saab Joseph Robinette Biden, kes avaldas soovi jääda nõuandja rolli.


«Barackist saab mees, kes määrab suunad ja teeb otsused. Mina annan oma hinnangu nii hästi kui suudan,» kinnitas Biden, kes lubas seista Obama kõrval, vahendas Reuters.

65-aastane kogenud Delaware´i osariigi senaator Biden on olnud aastaid USA senati liige ja valiti parlamendi ülemkogusse ka nendel valimistel. Oma senise ameti asemel hakkab Biden täitma hoopiski asepresidendi kohustusi.

Esimest korda valiti Biden senatisse juba 1972. aastal, kui ta oli 29-aastane. Tal on märkimisväärsed teadmised rahvusvahelistest suhetest, mistõttu peetakse teda üheks lugupeetavamaks välispoliitikaeksperdiks.

Ta on teravalt kritiseerinud praeguse asepresidendi Dick Cheney rolli, keda ta on nimetanud «tõenäoliselt maailma ohtlikumaks asepresidendiks Ameerika ajaloos». Viimastel aastatel on Ühendriikide asepresidendi roll märgatavalt suurenenud, sest Cheney on sekkunud mitmes valdkonnas, mis ei kuulu tema põhiseaduslike kohustuste hulka. Senati väliskomitee esimehena on Biden kritiseerinud teravalt vabariiklaste juhtimisel alustatud Ühendriikide invasiooni Iraagis ja Afganistanis, vahendas AFP.

Analüütikud peavad Bidenit usaldusväärseks nõuandjaks, kes tuleb Obamale suureks kasuks suhetes kongressiga ja õigusküsimustes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles