AJA PEEGEL. Ameeriklased ja venelased on Helsingis korduvalt suhteid klaarinud (6)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Gerald Ford (vasakul) vestlemas Nõukogude Liidu kommunistliku partei peasekeretäri Leonid Brežneviga Helsingis 1975. aasta suvel. Brežnev pakkus Fordile abi uue ametiaja kindlustamiseks, kuid Ford pidas seda vaid viisakusavalduseks.
USA president Gerald Ford (vasakul) vestlemas Nõukogude Liidu kommunistliku partei peasekeretäri Leonid Brežneviga Helsingis 1975. aasta suvel. Brežnev pakkus Fordile abi uue ametiaja kindlustamiseks, kuid Ford pidas seda vaid viisakusavalduseks. Foto: LEHTIKUVA/AFP/Scanpix

Esmaspäeval USA riigipea Donald Trumpi ja Venemaa presidendi Vladimir Putini kohtumist võõrustavas Helsingis on korduvalt kohtunud ka nende eelkäijad.

Soome on alati suutnud hoida habrast tasakaalu, olles ühtaegu lähedane Euroopaga ja säilitades samas sõbralikud suhted idanaabriga. Nii oli külma sõja ajal tegu neutraalse pinnaga, kus USA ja Nõukogude Liidu juhid kohtuda said. Vahendaja rolli on Soome säilitanud tänapäevalgi.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles