Julianus paneb võlgnikud internetis häbiposti

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aastal riputas üks inkassofirma võlgnike nimed suurelt maja seinale.
2009. aastal riputas üks inkassofirma võlgnike nimed suurelt maja seinale. Foto: Toomas Huik

Julianus Inkasso avas oma kodulehel tänase seisuga enam kui 70 000 nõudega võlgnike nimekirja. Päringuid saab teha menetluses olevate tasumata võlgade ja võlgnike kohta, mille puhul on ettevõtte kliendid andnud nõusoleku võlgnevuse avaldamiseks.

«Julianus Inkasso menetluses on Eesti suurim võlgnike arv ning me pole neid andmeid kellelegi avaldanud,» ütles Julianus Inkasso juhatuse esimees Ülar Maapalu, kelle sõnul toimib võlaregister ühiskondliku mõjutusvahendina ning kutsub kõiki võlglasi oma võlgnevusi tasuma.

Firmajuhi sõnul võib andmekaitse reeglite kohaselt võlaregistris eraisiku andmetega tutvuda vaid juhul, kui päringu tegijal või tema esindataval on selleks õigustatud huvi.«Õigustatud huvi maksehäireandmete saamiseks on isikul, kes väldib selle teadmise abil tehingu tegemist sellise isikuga, kes võib jääda oma kohustuste täitmisega hätta või olla ebaaus,» ütles Maapalu.

Andmete vaataja identifitseerimine toimub vastavalt Andmekaitse Inspektsiooni juhendile. Võlaregistri andmeid lubatakse avalikustada eraisikute võlgnevuste kohta üksnes identifitseeritud kasutajatele.»

Küsimusele, mida tehakse nende inimeste andmetega, kes teiste võlgnevusi vaatavad, vastas Maapalu, et nedega ei tehta midagi «ning meil puudub huvi konkreetsete pärijate vastu.»

Tasutud võlgade osas lõpetab Julianus Inkasso kohe avalikustamise ning võlgnevuse ajalugu ei avalikusta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles