Nestor: kampaania korras koondamisele kutsumine on häbematus!

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Peeter Langovits

Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor leiab, et kaitseminister Mart Laari üleskutse valitsemiskulusid kärpida ja riigisektoris töötajaid koondada on häbematus nende inimeste suhtes, kes riigisektoris töötavad.

«Kõik sellised kampaania korras üleskutsed on minu jaoks häbematus nende inimeste suhtes, kes seal töötavad. Tegelikult on meil igal riigiasutusel oma juhid, nendele on antud eelarve, nad peavad täitma neile seadusega pandud ülesandeid ja selle kindlustama, et neid täidetakse,» ütles Nestor Postimees.ee’le.

«Ükski minister, kaasa arvatud kaitseminister või partei esimees, ei saa korraldada üleriigilist koondamist loosunglikul teel. Koondamine ei ole selline suurus, mida saab niimoodi teha – see on inetu nende inimeste suhtes,» oli Nestor kategooriline.

«Ma ei ütle «ei» mõttele, et võib-olla mõnes asutuses peaks asutuse juhid otsustama, kui palju neil töötajaid vaja on ja kui suur on nende töötajate palk. Sellest ma saan aru. Aga selliselt, Hiina kultuurirevolutsiooni sarnaselt üleskutsetega masskoondamisi teha, sellele ma olen totaalselt vastu,» lisas Nestor.

Mart Laar selgitab oma tänases arvamusartiklis, et viimase paarikümne aastaga on Eestis ametnike ja bürokraatia hulk on vaikselt, kuid kindlalt väga suureks kasvanud. Õhuke riik tähendab aga väiksemat bürokraatiat ja tõhusamalt toimivat riiki, mis võimaldab rohkem ressurssi suunata näiteks haridusse, tervishoidu, kultuuri või ka kaitsejõududele, politseile, päästeametile või kohtusüsteemi.

Nestori hinnangul on bürokraatia suurus väikeste riikide häda. «Väikestel riikidel ongi see häda juba loomu poolest sisse planeeritud, et kui nad riigina toimivad, siis on ametnike osakaal suhteliselt suurem kui mõnes suures riigis,» leidis ta.

«Aga ma ei arva, et see oleks näitaja, mille pärast peaks poliitilist keksu mängima ja punkte korjama. Palju tähtsam on meile see, et riik toimiks, et inimesed, kes töötavad, teeksid oma tööd korralikult ja oleksid motiveeritud seda tegema. Palju neid on, ei ole minu meelest näitaja.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles