Ekspert: ettevõtte tulumaksu kaotamine tekitaks probleeme

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasse Lehis.
Lasse Lehis. Foto: Peeter Langovits.

Ettevõtte tulumaksu ärakaotamine võib tekitada rohkem probleeme kui kasu tuua, arvab maksuekspert Lasse Lehis.

Maksu- ja tolliameti juht Enriko Aav kirjutas  üleeilses Postimehes ilmunud arvamusartiklis, et ettevõtte tulumaks on oma aja ära elanud.

«Ettepanek loobuda ka dividendide maksustamisest on minu arvates siiski natuke liiga revolutsiooniline, sest kui muud liiki tulu maksustatakse, oleks dividendide mittemaksustamine ebaõiglane,» ütles Eesti maksuteadlaste seltsi esimees ja maksumaksjate liidu juhatuse liige, Tartu Ülikooli finantsõiguse dotsent Lehis.

Tema sõnul võis Aav oma ettepanekuga pidada silmas seda, et dividende võiks maksustada saaja tuluna. «See tähendaks, et välismaistele investoritele kuuluvate Eesti äriühingute kasum maksustataks ainult välismaal,» selgitas Lehis. «See võib tekitada probleeme rahvusvahelises suhtluses, Eestit võidakse hakata pidama maksuparadiisiks, samuti võib tekkida uusi maksudest kõrvalehoidumise skeeme, mida meie maksuamet ei suudaks kontrollida.»

«Eesti jaoks võiks kasulik olla tulumaksumäära vähendamine, aga täielik tulumaksu ärakaotamine võib tekitada rohkem probleeme kui kasu tuua,» märkis ekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles