Ehitusfirmad: Eesti Rahva Muuseumit sellise hinnaga ei ehita

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Mauer.
Peeter Mauer. Foto: Sille Annuk.

Eesti Rahva Muuseumi (ERM) ehitushankel osalenud ehitusfirmade kinnitusel pole võimalik ERMi peahoonet ehitada sellise hinnaga nagu ootab tellija ehk 38 miljoni euroga.


Eesti Rahva Muuseum (ERM) otsustas kuulutada kehtetuks uue peahoone ehitushanke, kuna firmad tegid muuseumi hinnangul riigihankekonkursil liiga kõrgeid pakkumisi.

Ehitusettevõtete pakkumised jäid vahemikku 51,5-71,9 miljonit eurot  (806 miljonit-  1,124 miljardit krooni), samas oli muuseumil ehituseks ette nähtud 37,8 miljonit eurot ehk 591 miljonit krooni.

Eesti Rahva Muuseumi Ehituse Sihtasutuse (ERMES) juhatuse liige Peeter Mauer ütles, et ehitusettevõtete poolt hankel välja pakutud hindadega ei saanud tellija hankesse minna. Seda, miks osutusid tellija ja pakkujate hinnad sedavõrd erinevaks, ei osanud Mauer täpselt öelda.

Kui aga spekuleerida, võis üks põhjusi seisneda selles, et ehitusfirmad soovisid kõrgema hinnaga end kindlustada võimalike riskide vastu. Kuna Maueri sõnul võtab ERMi ehitus sisuliselt kolm aastat ning ehitusettevõtetel pole teada, mis selle perioodi jooksul turul toimuma hakkab, kirjutati võimalikud tururiskid pakkumistesse sisse.

Teisalt võis käärid tellimus- ja pakkumishindade vahel  tingida asjaolu, et kalkulatsioonid ERMi ehitusega kaasnevateks kuludeks tehti 2009. aastal lootusega, et ehitushankega saab alustada 2010. aasta kevadel.Projekt jäi aga venima ning vahepealse ajaga on kerkinud ehitusturul ka hinnad.

ERMi hankel osalenud ehitusettevõtete kinnitusel on aga selge, et 38-51 miljoni euro suuruse hinnavahemiku juures pole kõnealust projekti ellu viia võimalik.

ERMi ehitushankel osalenud AS Skanska EMV juhatuse liige Toomas Alle nentis, et ehitusfirmal pole informatsiooni selle kohta, mille alusel või mis ajahetkel hankega seotud hinnaprognoosid koostati.

Tema sõnul on ehitushinnad vahepeal küll kallinenud, kuid ainuüksi see ei ole põhjus, miks ehitusettevõtete pakkumised kõrgemad olid.

«Antud projekt ongi kulukam,» nentis ta. «Tellija poolt esitatud projekti järgi ei pea me võimalikuks ERMi ehitamist tänases olukorras vahemikus 38-51 miljonit eurot.»

Merko Ehituse juhatuse esimees Tiit Roben on seisukohal, et ERMi projekti reaalne ehitushind jääb 70 miljoni euro kanti. Hinnavahemikku 37-51 miljonit peab Merko juht ERMi projekti puhul välistatuks.

«51 miljonit ei ole tõsine pakkumine. Sinna on hilisem raha juurdeküsimine või minemajalutamine sisse programmeeritud,» kommenteeris Roben.

 Peeter Mauer on samas seda meelt, et ERMi maja 70 miljoni euro suurust hinnasilti kandma ei hakata. Tema sõnul seisab nüüd ees töö arhitektidega, et võimalusel ERMi maja projekti lihtsamaks muuta ning teatud lahendusi odavamaga asendada, eesmärgiga ehituskulusid kokku tõmmata. See annab tema väitel aga maksimaalselt 5-10 protsenti kokkuhoidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles