Pauluse orelisuvi hakkab hüüdma neljapäeviti

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Pauluse kiriku orel on suurim Lõuna-Eestis.
Tartu Pauluse kiriku orel on suurim Lõuna-Eestis. Foto: Artur Laugamets / Tartu Postimees

Tartu Pauluse kiriku orelisuvi algab homme õhtul, mil oreli taha istub Aaro Tetsmann, kes mängib Johann Sebastian Bachi, Rudolf Tobiase, Artur Kapi ja veel mitme helilooja teoseid. Sealt edasi igal neljapäeval kuni augusti lõpuni on publikul võimalik osa saada kontsertidest, kus musitseerivad nii Eesti organistid kui ka külalismuusikud Soomest ja Saksamaalt.

Pauluse orelisuve korraldaja on koguduse peaorganist Anna Humal. Ta tuletab meelde, et eestlastele on orelimäng tuttav olnud aastasadu, ning ootab kontserdeist rõõmuga osa saama.

19. sajandi lõpul ehitasid ka eesti meistrid väikeoreleid ning orelimäng kõlas lisaks kirikule paljudes Eesti koolides ja jõukates kodudes. Lastelgi oli võimalust ja isu orelimängu harjutada ning suur osa sajanditaguseid eesti muusikategelasi on oma muusikalist teed alustanud oreli juurest.

Organist Anne Humal oma pilliga.
Organist Anne Humal oma pilliga. Foto: Artur Laugamets/Tartu Postimees

«Koduoreli vahetas aja jooksul välja harmoonium ning seejärel hakkasid levima pianiinod,» kommenteeris Anna Humal. «Nüüd on kodudes peamiselt elektripillid. Orel on jäänud kaugeks instrumendiks, mille leiab üldjuhul vaid kirikust ning mis kuluka korrashoidmise tõttu võib hoopis häälest ära olla.»

Anna Humal ütles, et kaunil suveajal on inimestel enam vaba aega ringi vaatamiseks ja puhkamiseks ning tartlane ei pea ajatäidet kaugelt otsima. Emajõelinna üheks rikkuseks võib pidada Lõuna-Eesti suurimat orelit Tartu Pauluse kirikus. See valmis kolm aastat tagasi, sel on 56 registrit ja 3650 vilet, pikim neist viledest on 10 meetrit ja lühim 8 millimeetrit.

«Suurel ja väiksel orelil on vahe,» märkis Anna Humal veel. «Suur orel lubab kõlavärvide paletist kõige meelepärasema välja valida ja sel on võimekust hüüda valjult. See suudab mõtestada aga ka väga vaikset muusikat. Suur orel on nagu orkester, millest võib aimata väga erinevatele pillide hääli.»

19. juulil mängib Pauluse kirikus Kristel Aer, 26. juulil Jaanus Torrim ja 2. augustil Anna Humal.

9. augustil on seal Gerhard Weinberger Saksamaalt, 16. augustil Sirkka-Liisa Jussila Gripentrog Soomest ja 23. augustil Irina Lampén samuti Soomest.

Suve viimasel kontserdil 30. augustil mängivad Pauluse kiriku orelil Tuuliki Jürjo, Anna Humal, Anneli Klaus ja Elke Unt ning siis  on kavas Eesti heliloojate 20. sajandi muusika.

Kontserdid algavad kell 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles