Kirik kaebas Saare maavalituse maatüki pärast kohtusse

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruhnu kogudusel on kaks kirikut.
Ruhnu kogudusel on kaks kirikut. Foto: Lauri Kulpsoo.

Eesti evangeelne luterlik kirik (EELK) esitas kaebuse Saare maavalitsuse vastu, hagi põhjuseks on osaliselt tagastamata jäänud ajaloolised kirikumaad Ruhnu saarel, mis eelmisel aastal jõudsid valla munitsipaalomandisse ja kuhu peaks kerkima uus koolimaja.

Ehkki omal ajal leppis vald kokku kohaliku Ruhnu kogudusega, kes oli nõus 2,5-hektarilise maatüki eest kompensatsiooni saama, ei ole luteri kirik sellise asjade käiguga päri, sest kogudused saavad kinnisvaratehinguid teha ainult konsistooriumi nõusolekul, rääkis kirikut kohtus esindav jurist Vahur Glaase Oma Saarele.

1996. aastal krunditi Ruhnus maad ümber, tehti valla maakorralduskava ning lepiti kogudusega kokku, et kirikumaid vähendatakse, uue sajandi alguses tegi vald ka maa kompenseerimise otsuse.

Pärast seda otsust soovis kirik maavanemapoolset järelevalvet, kuid 2007. aasta septembris andis Saare maavanem Toomas Kasemaa oma korraldusega Kooli maaüksuse ehk siis varem kirikule kuulunud maa Ruhnu vallale munitsipaalomandisse.

«Leiame, et maavanema selline korraldus on olnud kogudusele kahjulik,» tõdes Glaase, kelle sõnul ei ole normaalne ka see, et vaidlusaluses haldusaktis ei ole EELK-d ära toodud nende asutuste hulgas, kellele korralduse koopiad saadetakse.

Samas tõdes EELK-d esindav jurist, et kirik ei soovi mingil juhul kellegagi tülitseda ning kiriku esindajad on käinud nii endise kui ka praeguse Ruhnu vallavanema jutul.

Ruhnu vallavanem Aare Sünter ütles, et kuna asi on kohtus, siis tema kiriku maadevaidluse kohta kommentaari anda ei soovi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles