Swedbank: toiduainete hinnatõus pidurdub lähiajal

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Teiss.

Swedbanki värske inflatsioonianalüüsi kohaselt on oodata lähiajal toiduainete hinnatõusu pidurdumist.


Panga majandusanalüütiku Annika Paabuti kinnitusel saab seda öelda selle põhjal, et maailmaturul on toiduainete kallinemine aeglustunud.

Väga olulist toiduainete odavnemist Swedbank tänavu ette ei näe, küll võivad hinnad panga hinnangul odavneda järgmisel aastal.

Paabuti kinnitusel pole maailmaturul toiduainete hinnatõusu põhjuseks Hiinast ja Indiast tulenev nõudlus – tema sõnul suudavad mõlemad riigid oma sisenõudlust katta ning saavad isegi eksportida.

Samas võib toiduainete hinnakasvu taga näha teisi põhjuseid. Ühest küljest kruvivad hindu ülespoole erinevad toetusmeetmed nii Euroopas kui USAs.

Teisalt mõjutavad toidu hinda osa turgude (nagu näiteks Venemaa ) protektsionismi meetmed, mis keelavad osa kaupade väljaveo või maksustavad väljaveo.

Energiakandjate hindu on Paabuti sõnul sootuks keerulisem prognoosida, kuna näiteks nafta puhul on selle peamiseks mõjutajaks poliitilised rahutused Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas. Swedbank prognoosib, et tänavu jääb naftabarreli hind keskmiselt 105 dollari piiresse.

«Järgmiseks aastaks ennustame, et nafta hind langeb,» lisas analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles