Vene skinhead'id mõisteti rassistlike mõrvade eest vangi

Kadri Veermäe
, Postimehe välistoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene pareäärmuslane selle aasta jaanuaris Peterburis toimunud meeleavaldusel.
Vene pareäärmuslane selle aasta jaanuaris Peterburis toimunud meeleavaldusel. Foto: SCANPIX

Täna mõistis Vene kohus kaks skinhead'i seitsme mõrva eest eluks ajaks vangi. Kohtualused tulistasid muuhulgas üht Aafrika üliõpilast ning antifašismi aktivisti.

Rassistliku jõugu juht Aleksei Vojevodin ning üks rühmaliige, Artjom Prohhorenko mõisteti eluks ajaks vangi. Kümme nooremat liiget said karistuse vahemikus kahest kuni 18 aastani, vahendab AFP Peterburi kohtu esindaja sõnu.

Relvastatud bande alustas oma rünnakuid 2003. aastal. Nende ohvriteks langesid Põhja-Koreast pärit mees, ööklubi ees tulistatud Senegali tudeng ning oma kodus surnuks lastud Vene antifašistlik aktivist Nikolai Girenko.

Girenko, kes oli surres 64-aastane, oli Peterburi antropoloogia- ning etnoloogiamuuseumi vanemteadur ning usutavasti sattus ta äärmuslaste sihtmärgiks oma äärmuskuritegusid puudutavate kohtuekspertiiside andmise tõttu.

Enamik jõugu liikmeid arreteeriti 2006. aastal, kui politsei laskis teise jõuguliidri Dmitri Borovikovi kinnivõtmise käigus maha.

Uurijate sõnul kuulus kaks jõuguliiget varem äärmuslikke jalgpallihuligaane ühendanud rühma nimega Mad Crowd.

2010. aastal tapsid ultranatsionalistlikud jõugud Venemaal 37 ning haavasid 383 inimest.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles