Koduomanike maamaksu kaotamine võeti seadusena vastu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Riigikogu võttis täna kolmanda lugemisel vastu IRLi ja Reformierakonna fraktsioonide algatatud eelnõu, mis vabastab inimesed nende kodualuse maa maksust.

Seaduse vastuvõtmise poolt hääletas 54 ja vastu 39 parlamendi saadikut.

Seaduse peab veel välja kuulutama president, kuid opositsioon loodab, et ta jätab selle tegemata ning saadab põhiseadusega vastuolu tõttu tagasi riigikokku. Nimelt pole seaduses välja kirjutatud kompensatsioonimehhanismi, mismoodi hüvitatakse omavalitsustele maamaksu kaotamisega vähenev tulubaas.

IRLi esindaja Urmas Reinsalu kinnitas, et kompensatsioonimehhanism saab valmis õigeks ajaks ja rakendatakse rööbiti seaduse jõustumisega. Sobivaimaks lahenduseks pidas ta üksikisiku tulumaksu protsendiosa suurendamist omavalitsuste kasuks seaduse mõjul saamata jäänud tulu võrra.

Seadus peaks selle väljakuulutamise järel jõustuma 1. jaanuarist 2013.

Reinsalu sõnas, et tema karjääri jooksul pole ühegi teise eelnõu menetluse ajal tema poole pöördunud nii palju inimesi nagu sellega. «Pole ühtegi miljonäri, küll aga pensionäre, pereinimesi,» kinnitas ta.

Reformierakondlane Valdo Randpere sekundeeris, et on saanud tagasisidet paljudelt ja maamaks pole populaarne mitte üheski Eesti piirkonnas.

«See maksumuudatus ei tee kellelegi halba. See on maksuneutraalne omavalitsustele, kellele riik selle kompenseerib. See on maksuneutraalne ka riigile, kes kompenseerib selle endale läbi majanduskasvu,» lausust Randpere.

Sotsiaaldemokraatide esindajana kõnepuldis käinud Rannar Vassiljev tõi taas esile, et eelnõu on ebaküps ja seda on tehtud liigselt kiirustades. Ta pidas seda oma lühikese riigikogu kogemuse kõige kehvemaks eelnõuks.

Pöörduvad presidendi poole

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson pidas pretsedendiks, et jälle tahetakse vastu võtta seadus, kuhu opositsioonil ettepanekuid teha polnud võimalik, viidates sellele, et teisele lugemisele saabus võrreldes esimesel lugemisel olnud eelnõuga täiesti erinev tekst. Tema sõnul oleks kogu seaduse menetlusel toimunud venitamine võinud olemata olnud, kui sellist praakseadust poleks niimoodi teerullimeetodil läbi surutud.

«See seadus on populistlik alates pealkirjast, ei aita paljusid hädas olevaid koduomanikke ja paneb omavalitsused uue surve alla,» sõnas Simson. Nii tõi ta näiteks kirja koduomanikult Tartus, kes oma kodule täielikku maamaksuvabastust ei saa, sest tema maja asub Tartus 2400-ruutmeetrisel krundil. Teise kirja oli Simson saanud 67-aastaselt vanaproualt, kes elab Tallinna kesklinnas, kes rõõmustas kodukulude vähendamise üle, kuid paraku maamaksuvabastus talle ei mõju, sest tema kodulinnas on sellest pensionärid ammu juba vabastatud.

Simson kinnitas, et erakond pöördub presidendi poole, et ta seadust välja ei kuulutaks. «Ma näen teie rõõmsatest nägudest, et te olete väga skeptilised ja arvate, et see president, kes täna Kadriorus on, ei saa ju ometi IRL-i valimislubadust tagasi riigikokku saata, et ta kahe kuu pärast sõltub teie häältest,» lausus Simson, viidates sügistele presidendivalimistele.

«Ma mõistan, et tal on raske selgroogu näidata, aga tegelikult on ausam tagatoa kokkulepetest sõltumise asemel siiski linnade ja valdade poole tulla, see aitaks kindlasti saada toetushääli ka valijameeste kogus,» arvas ta samas.

Koduomanikke maamaksust vabastav maamaksuseaduse muutmise seadus vabastab maamaksu tasumisest maa omaniku või maakasutaja tema kasutuses oleva elamumaa või maatulundusmaa õuemaa kõlviku osas, kui sellel maal asuvas hoones on isiku elukoht vastavalt rahvastikuregistrisse kantud elukoha andmetele. Samuti vabastab eelnõu maamaksu tasumisest hooneühistu liikmed, kes selles hoones rahvastikuregistri andmetel elavad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles