Helenius: põllumaa müügi pärast välismaalastele muretsetakse liiga palju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllud
Põllud Foto: Toomas Huik

Trigon Dairy Farmingu nõukogu esimehe Joakim Heleniuse sõnul kardetakse Eestis välisinvestoreid ilmaasjata ning maa müügi pärast väljaspoolt Euroopa Liitu tulevatele põllumeestele ei peaks muretsema.

«Usun vabasse turusse ning kõik piirangud segavad seda. Põllumaa ei muutu kunagi kallimaks, kui inimesed seda ei osta. See ei ole kellegi  huvides, kui põllumaa müüki piiratakse, samas ei usu ma, et keegi lähiaastatel Eesti põllumaad suures koguses tahaks kokku osta,» kommenteeris Helenius.

Iga investor, kes on valmis oma raha Eesti põllumajandusse paigutama, on Eestile kasulik, kuna põllumajandus on väga kulukas ning tootmiseks ei piisa ainult maa ostust, sinna tuleb lisaks veel tohutult investeerida.

«See, kui välismaised investorid Eestis põllumaasse investeerida tahavad, on Eestile igati kasulik. Maa jääb ju ikka Eestisse, eestlased saavad tööd ning ka poodi jõuab rohkem kohalikku toitu. Kui põllumajandustoodang viiakse välja, siis kasvatab see jälle Eesti eksporti,» sõnas Helenius.

«Kui minna Soome, siis seal on maa viis korda kallim, kuigi see asub veel põhja pool. Seega võiks öelda, et maa hinnad on Eestis odavad, aga nad on odavad, sest keegi ei osta seda maad.  Ei saa öelda, et hind on vale. Hind on selline, nagu ta turul kujuneb,» nentis Helenius ja lisas, et pikas perspektiivis on siiski oodata maa hinna tõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles