Avatud talude päev kujuneb äriliseks ettevõtmiseks (1)

Peeter Raidla
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alpakad.
Alpakad. Foto: Erakogu

Avatud talude päeval osalejad pühenduvad sel ühel päeval külastajatele ja aina enam soovivad, et nende juurde tulijad avavad oma rahakotirauad ning ostavad kaupa kohe ja tellivad edaspidigi midagi.

Tänavu on ühel päeval – 22. juulil – üle Eesti avatud 286 talu ja põllumajandustootmist,  nende seas Järvamaal tegutsev Wile Alpaca Farm. Peremees Imre Heinsaare sõnutsi on ta selgi aastal valmis vastu võtma kõik huvilised, keda on suhtlusvõrgustiku Facebook lehekülje järgi üle 4600. Lehekülge vaadanuid on aga enam kui 30 000 inimest.

Avatud talude päeval 2014. aastal esimest korda osalenud farmi külastas toona poole tuhande inimese ringis ja siis lõi Heinsaar ettevõtmises kaasa vaid alpakade tutvustamiseks. Et huvi alpakade vastu on tõusnud, näeb ta avatud talude päeval osalemises nüüd pigem head ärilist ettevõtmist ja on selleks valmistunud. Kui kohvikusse ja poodi saab tänavugi tasuta, siis kõik muu on väikese tasu eest. See tähendab Heinsaare tutvustuse järgi, et täistundidel algavad ringkäigud maksavad osavõtjale neli ja osalemine töötoas kolm eurot.

„Ainuüksi parklaala on kaks hektarit. Kõik mahuvad ära nii poe kui ka kohvikualale ning ringkäigu alpakade juurde saab samuti iga soovija. Abilisi tuleb piisavalt,” loetleb suurürituste korraldamise kogemusega Heinsaar.

Heinsaar usub, et tulijad saavad nende juures elamuse, mida mäletavad kaua, ja külalised lahkuvad nende juurest kaasa ostetud alpakateemaliste suveniiride, alpakavillast lõnga ja kudumitega.

Lääne maakonnas esimest aastat avatude talude päeval osalev Peraküla Kuresoo talu perenaine Taimi Uuesoo tõdeb, et osaleb suuresti ärilisel suunitlusel. Küll pereüritusena, kuid ikka tuleviku äri silmas pidades. „Kõigil meil on oma hobid: üks maalib, teine teeb väga ilusat puu- ja ehitustööd ning tahame pakkuda ka majutusteenust. Kõike seda tuleb ju tutvustada ja avatud talude päev on selleks väga hea võimalus,” põhjendab ta.

Kohapeal näha olevaid noorperemehe Ago Uuesoo maale ning puidust ja tekstiilist käsitööna valminud suveniire, kodutekstiili, rõivaid, tarbeesemeid ja mööblitki saab soovi korral osta, kuid see pole Uuesoo ütlust mööda avatud talude päeval osalemise eesmärk. Küll on seda tellimuste vastuvõtt. Tasuta tutvustab astroloogina tegutsev naine talu ringkäigul oma astroloogiahobi. „Näitan hooneid, taimi, loodus- ja elutingimusi sodiaagimärkide järgi,” täpsustab ta. Avatud on kohvik, kus saab maitsta pererahva lemmiksuppi ja väikseid isetehtud suupisteid.

Kuresoo talu pererahvas julgeb oodata läbi astuma eelkõige kohalikku rahvast. Taimi Uuesoo teab, et lastega pered sõidavad sel päeval ringi, kuid eeldatavasti otsivad nemad külastamiseks pigem loomadega talusid. Nii ei oska ta ette kujutada, kui palju huvilisi võib nende üsna kõrvalises kohas asuvasse talukohta sisse põigata. Teab vaid üht: kõik on oodatud, tulgu neid sada või viissada.

„Kohalikus Nõva poes igatahes juba kuulsin, et meie osalemisest avatud talude päeval ollakse teadlikud ja nii mõnigi on tulemas. Tulge ja vaadake, kuidas me elame. Avatud talude päev ju selleks ongi,” kutsub Uuesoo.

Viljandimaal Morna külas avab avatud talude päeval esimest korda uksed elulaadi- ja hobitaluna tegutsev Morna talu, mis tegeleb maaturismi ning puuvilja- ja marjakasvatusega. Peremees Andres Mets tunnistab, et osalema pani soov anda kohalikele inimestele võimalus tulla uudistama, mida on talus kümne aasta jooksul tehtud. „Muidu peatatakse meid tänaval ja uuritakse, mis me seal talus teeme,” ütleb ta.

Et see on pererahvale üsna tüütavaks muutunud, otsustatigi, et olgu siis ühel päeval kõigil, kel huvi, võimalus vaadata oma silmaga, mida ja kuidas nad talus on teinud ja millega tegutsevad. „Selleks üheks päevaks on talus meeskond, kes on valmis külalisi vastu võtma,” lausub Mets.

Millegi pealt sel päeval teenida pole pererahval mõttessegi tulnud. Mets usub, et tulijad soovivad pigem uudistada nende 11hektarilise talukompleksi arengut kui neilt midagi osta. „Maasikad on juba otsas ja ploomid alles hakkavad valmima, kui keegi neid tahab, võib ju saada,” räägib ta. Morna talus kasvatatakse ühel hektaril maasikaid, ploomiaias on kasvamas 400 puud ja õunaaias 4000–5000 õunapuud.

Kunagine mahajäetud talukoht on nüüdseks tundmatuseni muutunud. Peale selle, et veski ja teised hooned on korda tehtud, on tegeldud maastikukujundusega. Loodud on paisjärv. Nii saab peremees aru, et paljudel on tekkinud küsimusi, mis nad seal teevad ja toimetavad.

„Olen sellel päeval külaliste jaoks olemas. Kes tahab, sellele teen kohvi ja pakun küpsiseid, kuid väga palju enamat pole küll mõelnud,” tunnistab Mets, kelle meelest on Morna talus liigsete selgitustetagi, mida vaadata. Talukoht on kui vaatamisväärsus sellest, kuidas maakohas saab elada.

Mets arvab, et nii poolsada huvilist, enamik kohalikust külarahvast, astub ikka avatud talude päeval nende juurde sisse, võib-olla rohkemgi. Külastajate arvust tähtsam on peremehe sõnutsi teadmine, et sel päeval on kõik oodatud. Eelkõige vaatama, kuid kindlasti saavad vastuse esitatavad küsimusedki.

Avatud talude päev on kujunenud populaarseks pereürituseks, eelmisel aastal võttis külalisi vastu 280 talu ja külastusi oli kokku üle 120 000.

Kaheksa nõuannet külastajale

*Tutvu eelnevalt talude programmiga. Ole kena ja pea kellaaegadest kinni.

*Riietu nii, et farmielu su tuju ei rikuks. Vihmase ilma korral võta kaasa kummikud ja vihmariided.

*Ole kena ja järgi vastuvõtjate juhiseid. Kui liikumiseks lubatud alad on märgitud, pea neist kinni. See võib olla vajalik sinu enda, su laste, aga ka talu loomade turvalisuse huvides.

*Pargi auto selleks ette nähtud kohta. Teepervele parkides jälgi, et sa ei takistaks liiklust ja ohutus oleks tagatud.

*Võta kindlasti kaasa hea tuju ja uudishimulik meel. Esita pererahvale küsimusi, nii saad kõige paremini teada, kuidas see Eesti toit ikkagi kasvab ja maaelu käib.

*Võta kaasa sularaha. Kuigi külastused on tasuta, võib programmis olla põnevaid töötubasid, millel on sümboolne tasu. Samuti saab paljudes kohtades osta maitsvat talutoitu, aga talus pangaautomaati pole.

*Jäta võimalusel oma lemmikloom koju. Kui tahad talusid külastada lemmikloomaga, helista palun ette ja räägi pererahvaga läbi.

*Tee vahvast päevast pilte ja jaga neid Instagramis või avatud talude päeva Facebooki lehel märkega #avatudtalud. Siis saavad päevast osa needki, kes mingil põhjusel kohale tulla ei saa.

Allikas: avatudtalud.ee

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles