SEB: 2006. ja 2007. aasta kinnisvaras ei kordu

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
möödapääsmatud, sest need on osa tsüklist..
möödapääsmatud, sest need on osa tsüklist.. Foto: Caro / Scanpix.

Aasta alguses arvasime, et umbes selle aasta jaanipäeva paiku on parim aeg kinnisvara ostmiseks ja siis algab uus tõus, nüüd näeme, et kinnisvara hinnalangus jätkub veelgi, rääkis VII rahvusvahelisel kinnisvarakonverentsil SEB kinnisvara finantseerimise osakonna juhataja Peeter Aruvald.


Kinnisvaraturu keerulised ajab panevad Aruvaldi sõnul aluse uuele kasvule ning ta kinnitas, et kriis ei kesta igavesti, kirjutas

aripaev.ee

.

«Aga ka 2006. ja 2007. aasta ei kordu enam,» lisas ta.

Ühe põhjusena nimetas Aruvald hirmu, et inimeste sissetulekud vähenevad. Samuti suurendab ebakindlust arvamus, et laenupoliitika on karmistunud. Aruvaldi sõnul on see vaid üks põhjus, lisaks sellele mängib kinnisvaraturul rolli laenuintressi tõus ja inimeste ootus, et kinnisvara hinnad langevad veelgi.

Aruvald ei näe enda sõnul Eesti kinnisvaraturu olukorra paranemist lähima aasta jooksul. Tema sõnul on finantseerimine raske, kuid mitte võimatu.

Ärikinnisvaras jätkub tõenäoliselt ülekuumenemine büroopindade sektoris, seda järeldas Aruvald enda sõnul 2006. ja 2007. aastal väljastatud büroopindade ehituslubade pealt.

Lisanduv 140 000 ruutmeetrit büroopinda tekitab olukorra, kus pakkumine ületab nõudlust 3-5 kordselt, kuid survestab rendihindu langusele nii uutes kui valmis hoonetes.

Aruvald rääkis, et praegune majanduslik olukord on tinginud vahefinantseerijate tekkimise. Need on investorid, kes on võimelised tulema oma rahaga sisse 3-5 aastaks, elama koos omanikuga üle rasked ajad ja väljuma sealt teatava omakapitali ootusega.

SEB kinnisvara finantseerimise osakonna juhataja prognoosis täna raskesse olukorda sattunud ettevõtete väljapääsuks ühinemist ning seda mitte ainult kinnisvara sektoris vaid ka mujal.

Üldine majanduse jahtumine tipneb Aruvaldi andmetel 2009. aastaga ja 2010. aastal saab täheldada paranemise märke, kuid kasv ei saa olema suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles