Ligi väitel aitaks eestikeelne kooliharidus venelased paremale järjele (2)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester
Sven Sester Foto: Tairo Lutter

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni juhi Jürgen Ligi sõnul aitaks eestikeelne kooliharidus siinsed venelased paremale järjele, samas ütles ta, et selle ideega tuli Reformierakond välja juba kaks aastat tagasi ning nüüdne Isamaa samasugune algatus on «järele lohisemine».

«Meie ühiskonna üks suur ja fundamentaalne probleem on eestlaste ja venelaste paralleelmaailmade olemasolu ning venelased on siin kogu aeg kaotajad,» rääkis Ligi, kes on ka endine haridus- ja teadusminister,  neljapäeval veebisaates «Otse Postimehest». Tema sõnul võidaksid eestikeelsest kooliharidusest mõlemad kogukonnad.

«Mõlemad võidaksid, kui venelased saaksid parema hariduse – mida eestikeelsetes koolides siiski saab –, kui nende tervis oleks parem ja nad ei sureks nii ruttu ära ning kui nende töökohad ei oleks selle eraldi olemise tõttu viletsamad,» ütles Ligi. «Praegu jääb nende jaoks avamata meie ühiskonna potentsiaal ja teiselt poolt on see ka julgeolekurisk,» lisas ta.

Jürgen Ligi sõnul käis just Reformierakond 2016. aasta lõpus programmilise algatusena välja ainult eestikeelse hariduse vajalikkuse. «Ja siis me saime muidugi vastu päid ja jalgu, kogu Isamaa ja Respublica Liit võttis sõna ning nimetas seda algatust «küüniliseks», «rumalaks» ja «asjatundmatuks». «Vihaõhutamiseks ja hirmutamiseks» nimetas seda kohe sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski, loomulikult naeruvääristas seda Keskerakond,» rääkis Ligi. «Iseenesest on tore, et Isamaa on teinud järsu pöörde, aga nad oleksid võinud leida usutavama kõneisiku, kuna Sven Sester ei seostu mitte kuidagi haridusega,» lisas ta.

Ligi sõnul on ta ka Keskerakonna juhilt peaminister Jüri Rataselt korduvalt küsinud, kas nad toetavad eestikeelset haridust. «Sealt tuleb viivitamatult vastuseks ümar mull stiilis «me liigume eestikeelse hariduse suunas» ja «me toetame eesti keele õpet». Küsimus ei ole eesti keele õppes, küsimus on eestikeelses õppes, kahe koolisüsteemi kokkusulatamises ja sotsiaalses võrgustikus,» sõnas Ligi.

Nädala alguses tuli Isamaa poliitik Sven Sester välja ettepanekuga muuta kooliharidus täielikult eestikeelseks. Ühtlasi on see Isamaa esimene suur valimislubadus eelseisvateks riigikogu valimisteks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles