Palupera kooli külastasid USA saatkonna esindajad

Ode Maria Punamäe
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palupera põhikooli õpilased tutvustasid USA saatkonna esindajatele GLOBE-katseid, mille üheks osaks on ka pilveliikide määramine.
Palupera põhikooli õpilased tutvustasid USA saatkonna esindajatele GLOBE-katseid, mille üheks osaks on ka pilveliikide määramine. Foto: Sille Annuk

Täna külastasid Palupera mõisakooli USA saatkonna esindajad, et jälgida kõrvalt põhikooli õpilaste igapäevaseid ilmavaatluskatseid. Palupera õpilased on 2009. aastast teinud kooli hoovis katseid, mille tulemused edastatakse USA-s asuvasse GLOBE-keskusesse.

Kooli külastasid USA saatkonna poliitikanõunik Brian Timm-Brock, majandusnõuniku kohusetäitja Barbara DeRose-Joynt ning poliitika- ja majanduspoliitika osakonna intern Rebecca McHale. Külalisi tervitasid kooli direktor Svetlana Variku, Elva vallavolikogu esimees Maano Koemets ja Palupera kooli GLOBE programmi eestvedaja Arvet Silk.

Külalised andsid GLOBE-programmis kaasa löövatele lastele üle virtuaalreaalsusprillide komplekti ning kinkisid võõrustajatele National Geographicu almanahhid.

Palupera kooli õpilased Terle Tamm ja Marite Treial selgitasid külalistele, kuidas nad igal pärastlõunal viivad kooli hoovis läbi ilmavaatluskatsed – mõõdavad ööpäeva temperatuuri ja sademete hulka, samuti õhurõhu ja niiskuse näitajaid, määravad taeva pilvedega kaetuse protsendi ning loetlevad üles selle päeva pilveliigid ja liigitavad taevas olevaid lennukijälgi.

«Õpilaste kogutud andmed edastatakse GLOBE andmebaasi, kus neid saavad kasutada teadlased üle kogu maailma,» rääkis Palupera kooli matemaatikaõpetaja ja GLOBE programmi juhendaja Arvet Silk. Ta lisas, et kõnealuseid andmeid kasutavad näiteks NASA teadurid, kes võrdlevad maa peal registreeritud näitusid nende enda satelliitide piltidega.

GLOBE ehk The Global Learning and Observations to Benefit the Environment keskkonna- ja teadushariduse programmist võtavad osa õpilased 79 Eesti koolist. Programmiga  liitunud koolidele on tagatud juurdepääs mahukatele keskkonnaharidust ja uurimuslikku õpet toetavatele vahenditele. GLOBE programm pakub sisulist tuge uurimusliku õppe korraldamisel ning võimalust osaleda suvelaagrites ja koolitustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles