Jalgpalli MM vallandas illegaalide tulva (4)

Risto Berendson
, uuriva toimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigeeria vutifänn staadionil. Jalgpalli-MMi ajal on fännipassiga Eesti kaudu Schengenisse püüdnud pääseda 19 Nigeeria kodanikku.
Nigeeria vutifänn staadionil. Jalgpalli-MMi ajal on fännipassiga Eesti kaudu Schengenisse püüdnud pääseda 19 Nigeeria kodanikku. Foto: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP/Scanpix

Lõppeva jalgpalli-MMi selle nädala skoor Narva piiripunktis: Venemaale saadeti tagasi kolm jalgpalli fännipassiga Senegali ja üks Haiti kodanik. Kokku on juunist alates meie piirilt tagasi Venemaale saadetud juba 33 meie kaudu mujale Euroopasse pääseda lootnud eksootiliste maade vutifänni.

Põhiraskust kannab Ida prefektuurile alluv Narva piiripunkt, kus on piirivalvebüroo juhi Indrek Püvi sõnul juunist alates takistatud juba 30 piiriületust, mis seotud Venemaal toimuva MMiga.

Kagupiiril, mis jääb Lõuna prefektuuri tööterritooriumile, on juulis kinni peetud kolm ebaseaduslikku piiriületajat – eritrealane ja kaks bangladeshlast, kellel osutus olema jalgpalli fännipass.

Nimelt lubab Venemaa toimuva suurturniiriga seoses viisata oma territooriumile fänni-ID vormistanud välisriigi kodanikud, kes on endale soetanud mõne MM-mängu pileti. Tingimuseks on, et need inimesed peavad olema Venemaalt lahkunud hiljemalt 26. juuliks ehk kümmekond päeva pärast suurturniiri lõppu.

Kümned, kui mitte sajad eksootiliste riikide fännid üritavad nüüd leida võimalust pääseda Eesti ja Soome kaudu edasi mõnda Schengeni süsteemi riiki. Politsei- ja piirivalveameti teatel on Eesti juba tagasi saatnud 19 Nigeeria, üheksa Senegali, ühe Pakistani ja ühe Haiti kodaniku.

Vene ajakirjanduse teatel on sealsetel võimudel õnnestunud Eesti ja Soome piiri lähedal tabada veel paarkümmend piiriületusvõimalust otsinud vutifänni. Näiteks kirjeldasid kaks Viiburi lähedal tabatud iraanlast Venemaa ajalehele Kommersant, kuidas erariides piirivalvurid nad kohe pärast linnast väljumist kinni pidasid ja toimetasid jaoskonda, kus nad leidsid eest vutifänne Pakistanist, Iraanist, Bangladeshist ja Aafrika riikidest, kes olid samuti üritanud ebaseaduslikult Soome jõuda.

Ajalehe teatel on eriti halvas seisus paljud Nigeeriast tulnud fännid, kellelt reisivahendajad kasseerisid kodumaal 200 dollarit muidu tasuta fänni-ID vormistamise eest ja lubasid, et Venemaale jõudnuna on neil võimalik tööd leida või siis hõlpsasti Euroopasse edasi liikuda. Seepärast pole paljud saabujad endale isegi tagasisõiduks lennukipiletit ostnud ja loodavad nüüd tasuta kodumaale deporteerimisele. Raha neil ei ole.

Sel nädalal mõistis Peterburi Frunze rajoonikohus 5000 rubla (umbes 70 euro) suuruse trahvi kahele Maroko kodanikule, kes soovisid samuti Eestisse jõuda. Nad olid end Peterburist Tallinna teel olnud liinibussi pagasiruumi peitnud, aga avastati Venemaa piirikontrollis. Üks tabatu oli Venemaal viibinud juba pikemalt, teine oli riiki saabunud jalgpalli-MMi fänni-ID abil. Mehed olid tutvunud Peterburis peetud jalgpallimängu tribüünil.

Kommersanti teatel väidavad paljud Venemaale jalgpallifännina saabunud vutisõbrad nüüd sealsetele ametivõimudele, et ei saa koju naasta, sest neid kiusatakse seal taga. Kes nimetab end seksuaalvähemuse hulka kuuluvaks, kes aga opositsiooniliseks ajakirjanikuks. Põhjendusi tuuakse igasuguseid.

Jalgpalli-MM lõpeb pühapäeval.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles