Tegevuskunsti festival jõudis Skandinaaviasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Non Grata performance “What We Saw Beyond Awakening” Bergenis galeriis Stiftelsen 3,14.
Non Grata performance “What We Saw Beyond Awakening” Bergenis galeriis Stiftelsen 3,14. Foto: Non Grata

Kogu mai Euroopat väisanud “Diverse Universe Performance Festival 2011” jõudis Skandinaaviasse, läbides Helsingi, Stavangeri, Bergeni ja Stockholmi. Kõnealune festivaliosa algas ekspromtüritusega Tallinnas, et aidata kaasa Eesti ihalusele pääseda Baltikumi kahtlasest indentiteedivaakumist ja suruda jalg Põhjamaade ukse vahele.

Ameeriklase John W. Faili tekitatud kunstilabor Ptarmigan Toompeal Kanada saatkonna all võõrustas “Diverse Universe’i” performance’iõhtut “Nomadic Travelers”, kus astusid üles Myk Henry (Iirimaa/New York), Non Grata (Eesti), Steve Vanoni (California), Kaarel Kütas (Eesti), Marcus Vinicius (Brasiilia) ja Philip Luddite (Taani).

Helsingis toimusid taideetendused kesklinnas Myymälä2 galeriis Uudenmaankatul, organisaatoriks Jan Konsin.

Järgmine sihtpunkt – Stavanger Norra fjordide vahel – oli kindlasti üks maalilisemaid paiku kogu tuuril, kuid kunstnikel polnud mahti seda ilu pikalt nautida. Esineti pea iga päev eri linnades aina uute kohapeal valminud etendustega ja läbiti tuhandeid kilomeetreid. Selline tempo surub mikrobussis silma kinni, hoolimata akna taga näha olevast.

Stavangeris oli paarisaja kunstniku osavõtul “Tou Camp Festival”. Tegevuskunsti osa korraldas Prantsuse päritolu, aga Norras elav tegevuskunstnik Agnes Btffn, kes koondas kunstnikud kogu maailmast projekti “Outsider”.

Bergen asub Stavangerist paarisaja kilomeetri kaugusel, kuid tee sinna kestis ligi kuus tundi kiiruspiirangute, teetööde ja praamisõitude tõttu.

Bergeni keskväljakul vanas pangahoones asetsev galerii Stiftelsen 3,14 Malin Barthi ja Monique Mossefinni juhtimisel korraldas osalejatele tõelise üllatuse: poole publikust moodustasid mitukümmend algkooliealist last.

Kui Eestis loetakse performance’it eriliseks paarialikuks kunstivormiks, millest täiskasvanud kaarega mööda käivad, siis Norras on see kunstihariduse loomulik osa lapsepõlvest peale. Kõik poisid-tüdrukud vaatasid etendused särasilmselt otsast lõpuni, süvenedes, kaasa elades ja ilmselge huviga, nii et neile järele tulnud lapsevanemad pidid võsukeste äraviimiseks kasutama kogu oma autoriteeti.

Stockholmis liitusid festivalikunstnikega White Horse Performance Group (Rootsi), Dennis Romanowski (Valgevene), Hiroko Tsuchimoto (Japan), Erik Wijkström ja Lisa Gideonsson (Rootsi). “Divere Universe” toimus Lijeholmeni linnajaos ateljeekompleksis Platform, kus Cameron MacLeod, Jens Evaldsson ja Annika Petterson organiseerivad stuudioid umbkaudu 250 kunstnikule.

Järgmine “Divere Universe’i” performance’iplahvatus tuleb 22. juunil Münsteris Saksamaal ja seejärel 1.–4. juulini Londonis Inglismaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles