ERR.ee: iganenud leping tekitab Rudi väljaandmisel segadust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Rudi tutvustus Ernst & Youngi kodulehel.
Marko Rudi tutvustus Ernst & Youngi kodulehel. Foto: www.ey.com

Kohus peab pettuses kahtlustatava Marko Rudi USA-le väljaandmise õigusliku lubatavuse üle otsustama ainsa lepingu järgi, mis on koostatud 85 aastat tagasi; sealjuures oleks Rudi esimene Eesti kodanik, kes USA-le välja antakse.


Ainus ja seni kehtiv Eesti ja USA vaheline kurjategijate väljaandmise leping pärineb 1923. aastast, see on kirjutatud gooti kirjas ja selles nimetatud kuriteoliikide tänapäevane tõlgendamine on vaieldamatult väljakutse ka väga heale juristile, vahendasid

ERR Uudised

«Aktuaalset kaamerat».

Rudi kaitsja Leon Glikman märkis, et lepingu järgi tohib kodanikku välja anda üksnes siis, kui vastav süüteo koosseis on lepingus otseselt loetletud, kuid rahapesu ja altkäemaksu kohta pole selles sõnagi märgitud.

Nüüd tulebki kohtul muu hulgas otsustada, kas usaldusrikkumine võiks olla ikka sama, mis kelmus.

Tegelikult on olemas ka uus Eesti ja Ühendriikide vaheline kurjategijate väljaandmise leping, selle on mõlemad riigid ka ratifitseerinud, kuid ratifitseerimiskirjad on vahetamata ja pole seega seaduslikus jõus.

Rahvusvahelise tagaotsimispalve alusel vahistatud audiitorfirma Ernst and Young Baltic juhtivkonsultant Marko Rudi toodi täna kohtu ette, et otsustada, kas tema väljaandmine Ameerika Ühendriikidele on õiguslikult lubatav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles