Rannamäe: maailmavaatelt pole Tarandil ja Ilvesel vahet

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aarne Rannamäe
Aarne Rannamäe Foto: Raigo Pajula

ETV ajakirjanik Aarne Rannamäe leidis Vikerraadio saates «Rahva teenrid», et Toomas Hendrik Ilves ja Indrek Tarand on maailmavaatelt väga sarnased presidendikandidaadid.

«Häda ja õnnetus tegelikult ju selles ongi, et ega kahe kandidaadi vahel ju ei olegi olulist erinevust maailmanägemises ja hoiakutes,» ütles Rannamäe. «Maailmavaateliselt on meil kaks ühesugust presidendikandidaati. Erisust tahaks näha.»

«Loomulikult oli Tarandi esitamine – kust see algatus siis ka tuli, kas Tarandi enda või Keskerakonna poolt – geniaalne käik, sest terveks suveks on segadus külvatud,» möönis Rannamäe. «Segaduse külvamiseks on Tarand muidugi absoluutne kandidatuuri tipp, ei ole ühtegi teist sellist persooni hetkel võtta, kes suudaks nii palju segadust külvata.»

Samas küsis ta, kas presidendi kui Eesti olulisima visiitkaardi valimine peaks olema koht mängudeks. «Kombineerida ja vangerdada ja muid tükke teha malelaual on väga tore ja mängu ilu peab ikkagi säilima, aga kas see on nüüd see koht, kus seda tingimata peab tegema?» küsis ta.

Ajakirjanik Sulev Valner arvas, et Tarandi kandideerimisele pööratava suure meediatähelepanu üheks motiiviks on meelelahutus ja suve täitmine huvitavate teemadega. «Superstaarisaade lõppes ära, Indrek Tarandi ja Ilvese vastasseis tuli asemele,» ütles ta. Valner ennustas, et järgneva kahe kuu jooksul ilmneb Ilvese tugevus Tarandi kõrval, kuigi ka viimane on tugev kandidaat.

«Tegelikult väga vähe on küsitud, mida siis Indrek Tarand ikkagi presidendina paremini teeks, mida ta teisiti teeks kui Toomas Hendrik Ilves?» küsis Valner. Tema arvates pole ei Tarand ise ega Keskerakond seni sellele küsimusele vastanud. «Kogu jutt käib selle retoorika ümber, et lihtsalt esitatakse alternatiiv ja Ilvesele vastaskandidaadi pakkumine on nagu eesmärk iseeneses. See on mu meelest natuke pingutatud lähenemine, see alternatiiv peaks tõepoolest esitama veenvalt, et ta teeks midagi teisiti, paremini kui Toomas Hendrik Ilves.»

«Samas olgem ausad, ega Indrek Tarandil kandidaadina midagi viga ei ole, ta on hea kandidaat ja las nad väitlevad Ilvesega, see on ju tore, et meil on valida heade kandidaatide vahel,» ütles Valner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles