Kõrgemate ametnike palk oleks külmutamise asemel hoopis tõusnud

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandussurutise ajal keelas majandusminister preemiate maksmise.
Majandussurutise ajal keelas majandusminister preemiate maksmise. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Kui riigikogu poleks täna teinud palkade külmutamise seaduse eelnõusse väikest parandust, oleks kõrgemate riigiametnike palk uuest aastast tõusnud, mitte jäänud samale tasemele.

Kuigi praegu arvutatakse kõrgete riigiametnike palku eelmise aasta keskmise palga alusel, siis tänavu juunis esitasid saadikud nn palkade külmutamise eelnõu, mille kohaselt oleks ametnike palka hakatud uuest aastast arvutama hoopis mulluse IV kvartali keskmise palga põhjal. Aasta viimase kvartali palk on aga aasta keskmisest ligi 1000 krooni kõrgem.

«Vahepeal oli kõik üks seadus, kus olid sees ka riigikogu liikmed, kelle palka arvutatakse neljanda kvartali järgi ja ilmselt sellest see tekkiski,» selgitas põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde Postimees.ee'le, kuidas selline olukord tekkida võis.

Tema kinnitusel oli aga eelnõu seletuskirjas sees, et riigijuhtide ja -ametnike palkade külmutamisel peaks nende arvutamise alus jääma samaks.

Täna otsustas riigikogu selle sätte siiski ära muuta ja nii arvutatakse pärast palkade külmutamise seaduse jõustumist jätkuvalt saadikute ja presidendi palka 2007. aasta IV kvartali keskmise palga alusel.

Ministrite, kaitseväe juhataja, riigikontrolöri, õiguskantsleri, riigikohtu esimehe ja liikmete, kohtunike ja soolise võrdõiguslikkuse voliniku palga aluseks jääb aga eelmise aasta keskmine palk.

Eelmisel aastal oli Eesti keskmine palk 11 336 krooni, sama aasta IV kvartali keskmine palk oli 12 270 krooni.

Praegu teenib riigikogu saadik neli keskmist palka, president aga seitse, nende palkade arvutamiseks kasutatakse IV kvartali keskmist palka.

Peaminister teenib oma igakuise töö eest kuus riigi keskmist aastapalka, ministrite palgad korrutatakse 5,5 keskmise aastapalgaga. Kaitseväe juhataja saab viis ja riigikohtu esimees kuus keskmist aastapalka.

Täna otsustas riigikogu kõrgemate riigiametnike ja riigijuhtide palkade külmutamise eelnõu teise lugemise lõpetada ning riigikogu hakkab eelnõu viimast korda arutama järgmisel kolmapäeval. Samuti tegi komisjon ettepaneku see järgmisel nädalal vastu võtta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles