Liive: hakkpuit on globaalne kütus

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandor Liive.
Sandor Liive. Foto: Toomas Huik.

Eesti Energia juhatuse esimehe Sandor Liive sõnul on biokütustest saanud globaalne kaup, mida eksporditakse riikide ja mandrite vahel.

Liive märkis, et biomassi ehk hakkpuidu kasutamine vähendab uues põlevkivielektrijaamas toodetud elektrienergia CO2 sisaldust.

«Biomassi osakaalu suurendamine kasutavas kütuses kuni 50 protsendini võimaldaks viia põlevkiviploki CO2 eriheide võrreldavale tasemele maagaasil töötavate elektrijaamadega (umbes 450 t/MWh),» märkis ta.

Liive sõnul kulub uues elektrijaamas 860 000 tonni puitu aastas, seda on võimalik raiuda Eestist või importida kaugemalt.

«Biokütustest on aina enam saamas globaalselt kaubeldav kütus, mitmed Euroopas asuvad elektrijaamad kasutavad Venemaalt, Lõuna- ja Põhja-Ameerikast pärinevaid biokütuseid, seetõttu ei peaks me biokütuse saadavuse hindamisel juures lähtuma mitte ainult Eesti puiduressursist, vaid saame arvestada laiemalt kogu regioonis (Venemaa, Baltimaad, Valgevene) vastava ressurssi olemasolu ja kättesaadavusega,» kommenteeris Liive.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles